Επείγουσα αεροδιακομιδή 7χρονου από το Ωνάσειο στη Ρώμη για να κάνει μεταμόσχευση καρδιάς

  • Ρούλα Τσουλέα
ΩΚΚ
Ο 7χρονος εκδήλωσε ταχύτατα εξελισσόμενη καρδιακή ανεπάρκεια και χρειάζεται μεταμόσχευση καρδιάς

Στο Νοσοκομείο Bambino Gesu της Ρώμης βρίσκεται το τελευταίο 48ωρο ένα επτάχρονο αγοράκι από την Ελλάδα, το οποίο χρειάζεται επειγόντως μεταμόσχευση καρδιάς. Το αγοράκι νοσηλευόταν στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ) και μεταφέρθηκε με συντονισμένη επιχείρηση μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), το αγοράκι παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες ταχύτατα εξελισσόμενη καρδιακή ανεπάρκεια. Εισήχθη στο ΩΚΚ όπου κρίθηκε απαραίτητο να ενταχθεί σε μηχάνημα εξωσωματικής κυκλοφορίας (ECMO). Το μηχάνημα αυτό υποστηρίζει την καρδιακή και την αναπνευστική λειτουργία.

Επόμενο βήμα ήταν η μεταφορά του παιδιού στην Ιταλία, για να νοσηλευτεί σε εξειδικευμένο κέντρο όπου πραγματοποιούνται παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις καρδιάς. Ωστόσο η μεταφορά ασθενούς που υποστηρίζεται από ECMO είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη και επισφαλής διαδικασία, τονίζει ο ΕΟΜ.

Έτσι, σε συνεννόηση με τους ιατρούς του ΩΚΚ, αιτήθηκε προς τον ιταλικό ΕΟΜ την, κατ’ εξαίρεση, αποστολή εξειδικευμένης ομάδας Ιταλών ιατρών για την ασφαλή μεταφορά του παιδιού.

Συντονισμός δύο χωρών

Για το εγχείρημα αυτό, έπρεπε να προσέλθει στην Ελλάδα ιταλικό στρατιωτικό αεροσκάφος το οποίο θα παραλάμβανε μη-Ιταλό πολίτη. Για τον λόγο αυτό απαιτήθηκαν εγκρίσεις σε επίπεδο πρωθυπουργού Ιταλίας. Ό,τι χρειάσθηκε διεκπεραιώθηκε άμεσα και συντονισμένα εντός ολίγων ωρών από το Γραφείο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, τα αρμόδια Υπουργεία Υγείας και Εθνικής Άμυνας, και από ένα σύνολο κυβερνητικών και στρατιωτικών φορέων σε Ελλάδα και Ιταλία.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι το πρωί της Τρίτης 21 Φεβρουαρίου 2023, προσγειώθηκε το ιταλικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Μαζί του ήρθε 12μελής ομάδα ιατρών και τεχνικών, ο οποίοι σε συνεργασία με την αντίστοιχη ομάδα του ΩΚΚ προετοίμασαν και παρέλαβαν το αγοράκι.

Στις 8:30′ μ.μ. ώρα Ελλάδος το παιδί εισήχθη στην Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Bambino Gesu. Πλέον βρίσκεται στη λίστα αναμονής, με άμεση προτεραιότητα, για συμβατό καρδιακό μόσχευμα.

«Τόσο ο ΕΟΜ, όσο και το ΩΚΚ, ευελπιστώντας και στοχεύοντας πάντα στην επαρκή ανάπτυξη του εγχώριου μεταμοσχευτικού προγράμματος, εύχονται την ταχεία ανάρρωση του παιδιού και ευχαριστούν θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην ιδιαίτερη αυτή επιχείρηση, όπου ο επαγγελματισμός, η ετοιμότητα ανταπόκρισης, αλλά και η ανθρωπιά, συνέθεσαν μια δυνατή και αποτελεσματική ”αλυσίδα ζωής” για τον μικρό ασθενή» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΟΜ.

Φωτογραφία: iStock