Επανορθωτική ρινοπλαστική με διπλή διόρθωση ρινικών βαλβίδων

  • Iatropedia
Σε περιστατικά που έχουν γίνει υπερβολικές αφαιρέσεις οστών και χόνδρων από προηγούμενη επέμβαση ρινοπλαστικής, τα αποτελέσματα της καθίζησης του ρινικού σκελετού είναι εμφανή. Συχνά, δεν αποκαλύπτονται μετά τον πρώτο χρόνο, ενώ η πτωτική πορεία των ρινικών ιστών συνεχίζεται ακόμη και στην πενταετία ή τη δεκαετία.

Της ΩΡΛ, χειρουργού προσώπου Αργυρώς Κυπραίου

Τα αναπνευστικά προβλήματα είναι σοβαρά και επιδεινώνονται. Οι ασθενείς κρυολογούν συχνότερα και αναρρώνουν βραδύτερα απ' ό,τι θα έπρεπε.

Το βράδυ έχουν δύσπνοια, δεν βρίσκουν την κατάλληλη θέση να κοιμηθούν, τραβούν το μάγουλο και το ρουθούνι προς τα πάνω.

Με την επανορθωτική ρινοπλαστική βελτιώνεται το σχήμα (αποκτά συμμετρία) και η στήριξη της μύτης, ενώ παράλληλα «απελευθερώνεται» η αναπνοή από τις αναπνευστικές δυσχέρειες.

Οι εξελίξεις στον τομέα της επανορθωτικής χειρουργικής της μύτης είναι τεράστιες και στις οποίες αν προστεθεί η εμπειρία και η ικανότητα του χειρουργού, δημιουργείται σημαντικό «οπλοστάσιο» που επιτρέπει στις επεμβάσεις να επιτυγχάνονται αληθινά «θαύματα».

Στόχος, σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι όχι απλώς να «μπαλωθούν» τα ελλείμματα, αλλά και να δημιουργηθεί μια φυσική μύτη (το σχήμα της βελτιώνεται με χρήση τεχνικών συρραφής), καλύτερη δίοδος αεραγωγών, λεπτά ρινικά πτερύγια, καλά σχηματισμένες γωνίες, μικρή και λεπτή κορυφή.

Στο περιστατικό που παρουσιάζεται άμεσα (μετά από 20 μέρες από την επανορθωτική ρινοπλαστική), παρατηρούμε τις τρισδιάστατες διορθώσεις στο ακρορρίνιο.

Επίσης, χρειάστηκε διπλή τεχνική για την αποκατάσταση των ρινικών βαλβίδων, καθώς οι μετεγχειρητικές ουλές και η πτώση των πλάγιων τοιχωμάτων ήταν δύσκολο να υπερνικηθούν.

Χρειάστηκαν ενισχυτικά μοσχεύματα από τον χόνδρο του πτερυγίου του αυτιού και ειδικές τεχνικές προέκτασης του ρινικού διαφράγματος, που έλλειπε επίσης. Η αποκατάσταση είναι πλήρης, λειτουργική αλλά και αισθητική.

Φωτογραφίες: πριν και μετά την επανορθωτική χειρουργική.

Η Αργυρώ Κυπραίου είναι Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος

Αν. Διευθύντρια στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν

Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Πλαστικής Χειρουργικής Προσώπου

Επικοινωνία

mail: kypraiou@faceanatomy.gr

www.faceanatomy.gr,