«Επανάσταση στην άμυνα» Νόμπελ Ιατρικής 2011

  • Iatropedia
Επανάσταση στο χώρο της Υγείας έφερε το Νόμπελ Ιατρικής 2011. Η συνεργασία των επιστημόνων κατάφερε όχι μόνο να προχωρήσει την κατανόηση της άμυνας του οργανισμού ένα βήμα μπροστά αλλά και να πρωτοπορήσει στην Ιατρική επιστήμη.

Το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας – Ιατρικής 2011 διαιρέθηκε σε δυο μέρη, το μισό αποδόθηκε στους Bruce A. Beutler και Jules A. Hoffmann, για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με την ενεργοποίηση της μη ειδικής ανοσίας, και το άλλο μισό στον Ralf M. Steinman για την ανακάλυψη των δενδριτικών κυττάρων και του ρόλου τους στην ειδική ανοσοποίηση.

Οι φετινοί βραβευθέντες επέφεραν επανάσταση στην κατανόηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ανακαλύπτοντας αρχές κλειδιά στην ενεργοποίησή του.

Οι ερευνητές για πολλά χρόνια αναζητούσαν τα κλειδιά της ανοσοποιητικής απάντησης με τα οποία ο άνθρωπος και άλλα θηλαστικά προστατεύουν τους εαυτούς τους ενάντια στα βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς. Οι Bruce A. Beutler και Jules A. Hoffmann ανακάλυψαν πρωτεΐνες υποδοχείς που μπορούν να αναγνωρίζουν τέτοιους μικροοργανισμούς και να ενεργοποιούν τη μη ειδική ανοσία, το πρώτο βήμα στην ανοσοοποιητική απάντηση του σώματος.

Ο Ralf M. Steinman ανακάλυψε τα δενδριτικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μοναδική ικανότητά τους να ενεργοποιούν και να ρυθμίζουν την ειδική ανοσία, το επόμενο στάδιο της ανοσοποιητικής απάντησης κατά την οποία οι μικροοργανισμοί αποβάλλονται από τον οργανισμό.

Οι ανακαλύψεις των τριών νομπελιστών αποκάλυψαν πως ενεργοποιούνται η ειδική και μη ειδική φάση της ανοσοποιητικής απάντησης και με τον τρόπο αυτό παρέχουν νέες προοπτικές στους μηχανισμούς των νόσων. Το έργο τους ανοίγει νέους δρόμους στην ανάπτυξη της πρόληψης και θεραπείας των λοιμώξεων, του καρκίνου, και των φλεγμονωδών νόσων.