ΕΟΠΥΥ: Παράταση στις συμβάσεις των οικογενειακών ιατρών

  • Ρούλα Τσουλέα
συμβάσεις
Λίγες εβδομάδες παράταση στις υπάρχουσες συμβάσεις των οικογενειακών ιατρών του ΕΟΠΥΥ προσανατολίζεται να δώσει το υπουργείο Υγείας.

Η παράταση στις συμβάσεις φαίνεται πως θα αφορά τις δύο εβδομάδες που απομένουν έως τα τέλη του Ιουλίου.

Οι συμβάσεις επρόκειτο να λήξουν στις 15 Ιουλίου, όπως είχε προειδοποιήσει προσφάτως και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποφάσισε να δώσει παράταση έως το τέλος του μήνα. Και αυτό, για να κλείσει λογιστικά η συνεργασία με τους υπάρχοντες οικογενειακούς ιατρούς και να πληρωθούν για όλες τις επισκέψεις του Ιουλίου.

Από την 1η Αυγούστου, όμως, θα λήξουν οι συμβάσεις των οικογενειακών ιατρών του ΕΟΠΥΥ, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται παθολόγοι, γενικοί ιατροί και παιδίατροι.

Εάν στο μεσοδιάστημα δεν υπογραφούν νέες συμβάσεις με τους ιατρούς, οι ασφαλισμένοι θα καλούνται να πληρώνουν από την τσέπη τους τις επισκέψεις σε αυτές τις ιατρικές ειδικότητες και ύστερα θα διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Η υπογραφή των νέων συμβάσεων προς το παρόν παραμένει αμφίβολη. Και αυτό, διότι οι γιατροί εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις για τις συμβάσεις που καλούνται να υπογράψουν.

Τροποποιήσεις

Πάντως, σε συνάντησή του με την Ελληνική Εταιρεία Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ), ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε ότι θα γίνουν τροποποιήσεις στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ.

Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε:

* Αμοιβή των γιατρών από τους ασθενείς που εξετάζονται εκτός του προβλεπόμενου τετράωρου ημερησίως.

* Άρση του περιορισμού υποχρεωτικής εξέτασης όλες τις ημέρες του πενθημέρου, με την προϋπόθεση ότι θα τηρείται το υποχρεωτικό 20ωρο εβδομαδιαίως.

* Στις συμβατικές υποχρεώσεις του γιατρού δεν θα συμπεριλαμβάνονται οι κατ’ οίκον επισκέψεις.

* Οι επισκέψεις που θα πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της τετράωρης απασχόλησης των γιατρών δεν θα υπερβαίνουν τις 16 ημερησίως.

Την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας, σε συνεννόηση με τον ΕΟΠΥΥ, θα προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες αλλαγές στην προτεινόμενη σύμβαση για τους οικογενειακούς γιατρούς.

Αντιστοίχιση

Υπενθυμίζεται ότι θεωρητικά όλοι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ έχουν αντιστοιχισθεί με έναν οικογενειακό ιατρό. Η αντιστοίχιση έγινε στις αρχές του μήνα τυχαία και ηλεκτρονικά.

Κάθε ασθενής (όπως προσδιορίζεται από τον ΑΜΚΑ του) πρέπει να παραμείνει στον ίδιο οικογενειακό ιατρό για τουλάχιστον έξι μήνες. Εάν ο ασθενής επιθυμεί να απευθυνθεί σε διαφορετικό ιατρό, η επίσκεψή του δεν θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Μετά την πάροδο του εξαμήνου, όμως, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να αλλάξουν γιατρό.

Διαβάστε περισσότερα για την αντιστοίχιση ασφαλισμένων και οικογενειακών ιατρών ΕΔΩ.