ΕΟΠΥΥ: Οι κλειστοί προϋπολογισμοί αφήνουν τους ασθενείς με Διαβήτη χωρίς αναλώσιμα – Αποχώρησε εταιρεία από την Ελλάδα

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΟΠΥΥ
Το κλείσιμο του τμήματος αναλώσιμων υλικών για τον Σακχαρώδη Διαβήτη Lifescan Hellas, ανακοίνωσε η εταιρεία Johnson & Johnson, γεγονός το οποίο δημιούργησε μεγάλη ανασφάλεια στους ασθενείς με Διαβήτη,που ζητούν τώρα από τον ΕΟΠΥΥ αύξηση των κλειστών προϋπολογισμών, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών.

Με την ψήφιση ενός ακόμη ελλειμματικού προϋπολογισμού για το έτος 2019, που ενέκρινε και ψήφισε το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, την 11η Οκτωβρίου 2019, είναι πολλές οι πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, που θέτουν σε αμφισβήτηση την αξία της παραμονής τους Ελλάδα, καθώς η υπέρβαση των κλειστών προϋπολογισμών επιστρέφει στα ταμεία τους, μέσω του μέτρου των υποχρεωτικών επιστροφών, clawback.  Το κλείσιμο και η οριστική αποχώρηση από την ελληνική αγορά του τμήματος Διαβήτη Lifescan Hellas της εταιρείας Johnson & Johnson, είναι ένας ακόμη λόγος ανησυχίας για τους ασθενείς.

‘Οπως αναφέρουν τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), οι προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των ασθενών από Διαβήτη, αλλά υπάρχει και κίνδυνος για οικονομική επιβάρυνση των ίδιων των πασχόντων και απόσυρση πολύτιμων για την πάθησή τους ιατροτεχνολογικών προϊοντων από την ελληνική αγορά.

«Λυπηρό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία Johnson & Johnson που στις 30 Σεπτεμβρίου 2019, για τους παραπάνω λόγους, έκλεισε οριστικά το τμήμα Διαβήτη Lifescan Hellas και αποχώρησε από την ελληνική αγορά. Οι ήδη περιορισμένοι κλειστοί προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ, που εφαρμόζονται όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τον ετήσιο επιπολασμό του Σακχαρώδη Διαβήτη, που ξεπερνά στη χώρα μας το 5%, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα.

Ασθενείς με Διαβήτη: «Θα κληθούμε εμείς να σηκώσουμε το οικονομικό βάρος της ανεπάρκειας του ΕΟΠΥΥ»

Οι ασθενείς της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως λένε, ο πραγματικός κίνδυνος που προκύπτει από τη δραματική αύξηση του clawback σε πρωτοφανή επίπεδα (τουλάχιστον 60%), είναι πάλι οι άνθρωποι με Διαβήτη «να κληθούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος της ανεπάρκειας του ΕΟΠΥΥ, που δεν  παρέχει στους ασφαλισμένους τα απαραίτητα για τη ζωή τους αναλώσιμα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, όπως γίνεται δύο χρόνια τώρα.

«Και όλα αυτά συμβαίνουν», όπως λένε οι ασθενείς, «τη στιγμή που ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, κος Βασίλης Κικίλιας, θεωρεί αδιανόητο το 48% clawback στο φάρμακο! Πόση αντίφαση! Για μια ακόμα φορά, τα τελικά θύματα θα είναι οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη, οι οποίοι στη χώρα μας αποτελούν μια ισχυρή και μετρήσιμη δύναμη και σύμφωνα με τα στοιχεία που ζήτησε και έλαβε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ από την ΗΔΙΚΑ, ανέρχονταν στις 14/11/2018 σε 965.293».

«Η ζωή μας δεν τιμολογείται και δεν διαπραγματεύεται!»

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ δηλώνει ότι θα στηρίξει κάθε προσπάθεια της Πολιτείας που στοχεύει σε ένα υγιές Σύστημα Υγείας, αρκεί η προσπάθεια αυτή, να μη γίνεται σε βάρος της οικονομίας, της υγείας και της ποιότητας ζωής των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη.

«Παράλληλα αγωνιζόμαστε για την ποιοτική αναβάθμιση των παροχών υγείας, που θα συμβάλλουν σημαντικά στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη στους πάσχοντες, εξασφαλίζοντας στους ίδιους μια ζωή ποιοτικότερη και εξοικονομώντας, παράλληλα, πόρους στο Σύστημα Υγείας, το οποίο δεν θα επιβαρύνεται από τις δαπάνες των κοστοβόρων επιπλοκών του Διαβήτη».

Οι ασθενείς με Διαβήτη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ζητούν από το Υπουργείο Υγείας και τον ίδιο τον πρωθυπουργό «να αποδείξει εμπράκτως τη δέσμευσή του για την εφαρμογή της φιλοσοφίας που διακατέχει τον ίδιο προσωπικά, αλλά και το κόμμα του οποίου ηγείται, που αποτυπώνεται στην έκφραση «πρώτα ο άνθρωπος» και δηλώνουν ότι θα διεκδικήσουν με κινητοποιήσει τα αυτονόητα για την πάθησή τους, «τα οποία κινδυνεύουν με τέτοιου είδους αποφάσεις να γίνουν ζητούμενα και θέτουν την υγεία και τη ζωή μας σε περιπέτειες», τονίζουν χαρακτηριστικά.