ΕΟΠΥΥ: Κρίσιμη συνάντηση για την ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου του Οργανισμού

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΟΠΥΥ
Επίσκεψη στον ΕΟΠΥΥ με “βαριά ατζέντα” πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, Παναγιώτη Πρεζεράκο και υπηρεσιακά στελέχη.

Σκοπός της συνάντησης με την Διοίκηση του Οργανισμού είναι, η λεπτομερής καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης με στόχο την κατάρτιση ενός λεπτομερούς σχεδίου δράσης, το οποίο θα οδηγήσει στην ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου του ΕΟΠΥΥ στον τομέα της Υγείας.

Ενίσχυση που φιλοδοξεί να πετύχει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, επισπεύδοντας τις αλλαγές που θα oδηγήσουν σε βελτίωση των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, κάτι που έχει υποσχεθεί προεκλογικά, αλλά και στις προγραμματικές δηλώσεις της η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας

ΕΟΠΥΥ: Νοικοκύρεμα και εκσυγχρονισμός στη “Ναυαρχίδα” των παροχών της Υγείας

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά των παροχών Υγείας προς τους πολίτες, αλλά και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στην οποία έχει επενδύσει πολλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας καλείται, λοιπόν, να αναβαθμίσει σημαντικά και σε γρήγορους χρόνους τη λειτουργία του Οργανισμού, κάνοντας την αρχή από τα οικονομικά.

Ετσι, η υφιστάμενη οικονομική κατάσταση, αλλά και η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2019 του ΕΟΠΥΥ, είναι θέματα, τα οποία, στη σημερινή συνάντηση εργασίας με τον πρόεδρο κ. Πλαγιαννάκο και μέλη του Δ.Σ., βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας, καθώς είναι κομβικής σημασίας για το “νοικοκύρεμα”του Οργανισμού, το οποίο θα αποτελέσει εφαλτήριο και για τις επόμενες σαρωτικές αλλαγές.

Οι μεταρρυθμίσεις στον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν κυρίως στη μετάβασή του Οργανισμού στη νέα ψηφιακή εποχή, γεγονός το οποίο επιτάσσει την ταχύτατη ένταξή του στο νέο σύστημα διακυβέρνησης μέσω ανοιχτών τεχνολογιών. Πρόκειται ουσιαστικά, για την συνολική και πλήρη ψηφιακή αποτύπωση της δομής, της στελέχωσης και των δαπανών του ΕΟΠΥΥ, γνώση που θα αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση της βελτίωσης της επαφής των ασθενών με τις υπηρεσίες Υγείας και στην ταχύτητα εξυπηρέτησής τους, χωρίς περιττές γραφειοκρατικές ταλαιπωρίες.

ΕΟΠΥΥ: Που θα εφαρμοστούν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις

Στόχος των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στον ΕΟΠΥΥ είναι να αυξηθούν, αλλά και να εξορθολογιστούν οι διαθέσιμοι πόροι για τις δαπάνες υγείας. Αυτό θα επιτευχθεί με πολλούς τρόπους, μεταξύ των οποίων:

  • αποζημίωση με βάση την αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών
  • καλύτερο και αυστηρότερο έλεγχο στην συνταγογράφηση
  • χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων καταγραφής της κατανάλωσης αλλά και της συμπεριφοράς των χρηστών υπηρεσιών και φαρμάκων
  • μέσω τεχνικών διαχείρισης Μεγα-Δεδομένων και με τη χρήση εργαλείων ανάλυσης αυτών των πληροφοριών

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, πάντως, -στην αποκλειστική αρμοδιότητα του οποίου εντάσσεται η λειτουργία του Οργανισμού- κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το εάν θα προχωρήσει σε αλλαγές ή αντικαταστάσεις επιτελικών στελεχών του ΕΟΠΥΥ, ή θα αξιοποιήσει το υπάρχον διοικητικό προσωπικό, προκειμένου να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις του. Τις αποφάσεις του δεν έχει γνωστοποιήσει ούτε και για τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Βασίλη Πλαγιαννάκο, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στις αρχές του έτους και διαθέτει την επιστημονική κατάρτιση να οδηγήσει τον Οργανισμό στην νέα ψηφιακή εποχή.