ΕΟΠΥΥ και γιατροί: Πόση αναστάτωση να αντέξουν οι ασφαλισμένοι;

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο ΙΣΑ καλεί τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ να εφαρμόσουν την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και να αποσύρουν άμεσα τη φραγή στη συνταγογράφηση, με την εμπορική ονομασία. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το αλαλούμ με τις συμβάσεις των γενικών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ με την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ να διαμηνύει: "Όχι στην απαξιωτική επίταξη των ιατρείων μας"!

Όπως αναφέρουν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατροί, «με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις αποφάσεις των συμβεβλημένων / πιστοποιημένων οικογενειακών ιατρών, όπως προκύπτουν από τις συσκέψεις σε τοπικό επίπεδο πόλεων και περιοχών και σε αγαστή συνεργασία με τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας, καταθέτουμε την πλήρη εναντίωσή μας στην προσπάθεια επίταξης των ιατρείων με απαξιωτικούς όρους συνεργασίας με σκοπό τον ευτελισμό του ιατρικού λειτουργήματος στον ιδιωτικό τομέα. Οι αιφνιδιαστικοί αποκλεισμοί ολόκληρων περιοχών, πόλεων και ιατρών από τη σύμβαση, ο πενιχρός υγειονομικός σχεδιασμός, η καταστρατήγηση της ελεύθερης επιλογής ιατρού από τον ασθενή δημιουργούν μεγάλα ρήγματα στην πολύπαθη ΠΦΥ με δυνητικά προβλήματα κάλυψης πληθυσμού σε θέματα δημόσιας υγείας. Ζητούμε άμεση απόσυρση της απαράδεκτης προκήρυξης του ΕΟΠΥΥ και διάλογο από μηδενική βάση».

Και δεν είναι οι μόνοι που έχουν πρόβλημα με τον ΕΟΠΥΥ…

Όπως αναφέρουν από τον μεγαλύτερο ιατρικό σύλλογο της χώρας, η φραγή στην συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία πρέπει άμεσα να αποσυρθεί! Και μάλιστα τονίζει ότι για το θέμα δικαιώθηκαν οι γιατροί από το ΣτΕ και ότι αποτελεί υποχρέωση του γιατρού να συστήνει συγκεκριμένο φάρμακο στον ασθενή του…

Διαβάστε τι αναφέρουν από τον ΙΣΑ:

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, καλεί τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ, να αποσύρουν άμεσα τη φραγή συνταγογράφησης, με την εμπορική ονομασία, στις περιπτώσεις που υπερκαλύπτεται το όριο του 15%, καθώς για το θέμα αποφάνθηκε με τον πλέον σαφή τρόπο το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο ΙΣΑ  υπενθυμίζει στα μέλη του ότι αποτελεί όχι απλώς δικαίωμα, αλλά υποχρέωση του κάθε ιατρού, να ενεργεί σύμφωνα με τους κανόνες της Ιατρικής και τις επιταγές της επιστημονικής του συνείδησης, να συνταγογραφεί μεν με τη δραστική ουσία, αλλά, παράλληλα, να υποδεικνύει στον ασθενή το καταλληλότερο κατά τη κρίση του συγκεκριμένο φάρμακο αναφοράς ή γενόσημο φάρμακο- ακόμη και σε περιπτώσεις που δεν εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της Υπουργικής Απόφασης-.

Ειδικότερα ο ΙΣΑ, απέστειλε επιστολή στου προέδρους του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑ κ. κ. Σ. Μπερσίμη και Α. Τάγαρη, με την οποία ζητάει να σταματήσουν μη νόμιμα να εγκαλούν ,να καλούν σε απολογία και να επιβάλουν πρόστιμα στους ιατρούς που με ευσυνειδησία επιτελούν το καθήκον τους.

Ειδικότερα στην επιστολή του ΙΣΑ, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Καλούμε για άλλη μία φορά την ΗΔΙΚΑ, να εφαρμόσει  το νόμο, σύμφωνα με το σκεπτικό και το αιτιολογικό του ΣτΕ.  Η  πρόταση της εξατομικευμένης φαρμακευτικής θεραπευτικής αγωγής αποτελεί ηθική, δεοντολογική και νομική υποχρέωση κάθε ιατρού. Τούτο επιβάλλει ο Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας (άρθρ. 2 και 3 του ν. 3418/2005), αλλά και είναι σύμφωνο με την κείμενη νομοθεσία, όπως, με τον πλέον σαφή τρόπο, δέχθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ Ολομ. 3802/14- ιδίως σκέψη 18).

Καλούμε λοιπόν την μεν ΗΔΙΚΑ, να αποσύρει άμεσα τη φραγή συνταγογράφησης στις περιπτώσεις που υπερκαλύπτεται το όριο του 15%, τα δε μέλη μας να τηρήσουν τη νομιμότητα και να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα την παραπάνω οδηγία, ανταποκρινόμενα έτσι στο υπέρτατο καθήκον τους να ενεργούν πάντα με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον των ασθενών και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια».

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                          ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν