ΕΟΠΥΥ: Ήδη 200 συμβάσεις έχουν οριστικοποιηθεί με παρόχους- Οδηγός για ασφαλισμένους

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Προχωρά με γοργούς ρυθμούς η διαδικασία των ηλεκτρονικών συμβάσεων στην ειδική πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ. Ήδη έχουν κατατεθεί παραπάνω από 600 ηλεκτρονικές αιτήσεις, έχουν παραλειφθεί οι φάκελοι 250 παρόχων και έχουν ολοκληρωθεί οι 200 συμβάσεις. Το πλαίσιο όμως είναι αυστηρό... Πλήρης ολοκλήρωση έχει επιτευχθεί με τους φαρμακοποιούς, σε συζητήσεις βρίσκονται με τους οπτικούς ενώ αναμένεται η απόφαση της ειδικής Επιτροπής που έχει συσταθεί για τους επαγγελματίες Ειδικής Αγωγής. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει στο υπουργείο Υγείας και αντίστοιχη διαδικασία για τις συμβάσεις με γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Αν δεν κυκλοφορεί σε άλλες 3 χώρες της ΕΕ το υγειονομικό υλικό ή το συμπλήρωμα ειδικής διατροφής ή το οποιοδήποτε προϊόν (ορθοπεδικό κλπ) που εμπορεύεται ο πάροχος, σύμβαση δεν γίνεται από τον ΕΟΠΥΥ! Αυτή είναι μία από τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις των παρόχων ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία.

Στο επόμενο στάδιο, αποστέλλονται σε χαρτί όλα τα απαραίτητα έγγραφα στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού στο Μαρούσι. Εκεί ανοίγονται και ελέγχονται. Εάν και εφόσον όλα είναι όπως ορίζουν οι οδηγίες, τότε προχωρά η σύμβαση με τον πάροχο.

Τι σημαίνει όμως αυτό για τους ασφαλισμένους;

Σημαίνει ότι όπως ακριβώς πάνε με την συνταγή τους στο φαρμακείο και λαμβάνουν τα φάρμακά τους με κάποια ή καθόλου συμμετοχή, έτσι ακριβώς θα παίρνουν και τα υγειονομικά, ορθοπεδικά, αναπνευστικά και άλλα προϊόντα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζουν. Ο θεράπων ιατρός θα έχει «γράψει» το προϊόν που συστήνει, και φαρμακεία αλλά και συμβεβλημένα καταστήματα με ορθοπεδικά και άλλα προϊόντα θα εκτελούν απλά την συνταγή σύμφωνα με την σύμβαση που έχουν με τον ΕΟΠΥΥ.

Θα γλυτώσουν δηλαδή οι ασφαλισμένοι από επισκέψεις στα Ταμεία τους για έγκριση (καθώς αυτή εν καιρώ θα γίνεται επίσης ηλεκτρονικά μέσα σε μια μέρα) και από την πληρωμή όλου του ποσού για το οποίο μετά κατέθεταν παραστατικά για να πάρουν πίσω χρήματα.

Τι γίνεται με όσους παρόχους που δεν θα κάνουν σύμβαση

Η σύμβαση δεν είναι υποχρεωτική για κανέναν. Όπως δεν είναι υποχρεωτικό και για τον ασφαλισμένο να προμηθευτεί το προϊόν το οποίο είναι σε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Θα υπάρχουν σίγουρα και κάποιοι πάροχοι που δεν θα κάνουν ή δεν θα μπορούν να κάνουν σύμβαση, και όποιος πολίτης το επιθυμεί, θα μπορεί να προμηθεύεται προϊόντα από αυτούς. Το σημείο που κάνει την διαφορά είναι βέβαια ότι όσοι δεν έχουν σύμβαση θα αμείβονται 100% ιδιωτικά από τον πολίτη. Δεν θα υπάρχει δηλαδή καμία αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ. Οπότε όσοι ασφαλισμένοι θέλουν να γλυτώσουν χρήματα πρέπει υποχρεωτικά να προμηθεύονται από όσους έχουν σύμβαση με τον Οργανισμό!