ΕΟΠΥΥ – Γυαλιά οράσεως: Πώς γίνεται η αποζημίωση

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
γυαλιά οράσεως
Όσες δαπάνες υποβλήθηκαν κατά το παρελθόν ή θα υποβληθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019 για γυαλιά οράσεως, αποζημιώνονται απευθείας στους δικαιούχους, μετά από κατάθεση ατομικών αιτημάτων στις Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕ.ΔΙ).

Πόσα χρήματα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ για γυαλιά οράσεως

Το ποσό που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας, είναι 100 ευρώ για κάθε αγορά γυαλιών ή φακών επαφής. Αν η αγορά είναι μεγαλύτερη των 100 ευρώ, το ποσό θα το επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος από την τσέπη του.

Με το voucher των 100 ευρώ, πάντως,  ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να προμηθεύεται γυαλιά οράσεως, χωρίς να προπληρώνει.

Η παροχή θα καταβάλλεται στους ασφαλισμένους, ως εξής:

  • Ένα ζευγάρι γυαλιών κάθε 4 χρόνια ή 1 ζευγάρι φακών επαφής κάθε δύο χρόνια.
  • Σε παιδιά ως 12 ετών χορηγούνται άθραυστα γυαλιά ασφαλείας κάθε 2 χρόνια.
  • Για την προμήθεια γυαλιών πρεσβυωπίας, ο ΕΟΠΥΥ χορηγεί αποζημίωση μόνο σε ασφαλισμένους άνω των 40 ετών και με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν λάβει άλλα γυαλιά σε διάστημα τετραετίας, για άλλη διαταραχή όρασης.
  • Σε περίπτωση ”κερατόκωνου” χορηγείται ειδικός κερατοκωνικός φακός που αντικαθίσταται κάθε εξάμηνο.

Η απόδοση της δαπάνης γίνεται με βάση το παραστατικό αγοράς και την ιατρική γνωμάτευση που εκδίδεται ηλεκτρονικά και στην οποία αναφέρονται, εκτός από τα στοιχεία του γιατρού και του ασθενή, ο κωδικός νόσου (ICD10) της οπτικής διαταραχής, τα δεδομένα της μέτρησης οπτικής οξύτητας σε κάθε οφθαλμό, τα οποία τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα χορήγησης γυαλιών ή φακών επαφής.