ΕΟΠΥΥ: Άμεση κάλυψη των γονιδιακών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΟΠΥΥ
Ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε πως θα καλύπτει πλέον τις γονιδιακές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού Oncotype DX και MammaPrint. Οι ασθενείς θα πληρώνουν συμμετοχή 15%.

Βαθιά οικονομική ανάσα δίνει στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού η σύναψη σύμβασης από τον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη δύο γονιδιακών εξετάσεων για τη νόσο.

Οι εξετάσεις είναι οι Oncotype DX και Mammaprint, και ελέγχουν την επιθετικότητα του καρκίνου του μαστού. Κάθε μία είχε κοστολογηθεί με 3.000 ευρώ, ποσό το οποίο έως τώρα οι ασθενείς έπρεπε να προκαταβάλουν από την τσέπη τους. Στη συνέχεια, έπρεπε να καταθέσουν τα χαρτιά τους στον ΕΟΠΥΥ και να περιμένουν να τους επιστραφεί το 85% του ποσού.

Η διαδικασία αυτή πλέον δεν θα είναι απαραίτητη. Ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε πως έχει συνάψει συμβάσεις με δύο εργαστήρια, στα οποία οι γυναίκες θα πληρώνουν μόνο τη συμμετοχή τους, δηλαδή το 15%. Το υπόλοιπο ποσό θα το καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι γυναίκες που χρειάζονται την εξέταση θα πρέπει να λαμβάνουν παραπεμπτικό από τον παθολόγο-ογκολόγο ή τον γενικό χειρουργό τους. Ύστερα, θα απευθύνονται στα συγκεκριμένα εργαστήρια που είναι:

  • Για την εξέταση Oncotype DΧ το εργαστήριο Genekor ΑΕ (τηλ. 210-6032.138),
  • Για την εξέταση MammaPrint το εργαστήριο Karyo ΕΠΕ (τηλ. 2310-235233 και 210-6410.054).

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, οι γυναίκες θα καταβάλλουν μόνο τη συμμετοχή τους (πλέον των εξαιρέσεων σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ για μικρότερο ποσοστό ή μηδενική συμμετοχή).

Για τους γιατρούς

Ο ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του πως οι δύο εξετάσεις δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Ωστόσο οι γιατροί μπορούν να εκδίδουν παραπεμπτικά, με βάση προτυποποιημένες φόρμες που ετοίμασε ο Οργανισμός.

Οι γιατροί που μπορούν να εκδίδουν αυτά τα παραπεμπτικά είναι:

  • Οι παθολόγοι-ογκολόγοι
  • Οι γενικοί χειρουργοί που έχουν χειρουργήσει τις ασθενείς και εργάζονται σε μονάδα ή κλινική μαστού.

Το παραπεμπτικό θα πρέπει να φέρει ημερομηνία, υπογραφή και σφραγίδα του ιατρού. Πρέπει επίσης να φέρει τη σφραγίδα του Νοσοκομείου ή της Κλινικής όπου βρίσκεται ο ιατρός.

Στα εργαστήρια

Ο ΕΟΠΥΥ αναφέρει επίσης πως οι συμβεβλημένοι πάροχοι των δύο εξετάσεων οφείλουν πλέον να εκτελούν τα παραπεμπτικά μέσω του πληροφοριακού συστήματός του. Επιπλέον, κάθε μήνα πρέπει να υποβάλλουν τη δαπάνη με τους κωδικούς που τους δόθηκαν.

Αιτήματα ασθενών για απόδοση της δαπάνης των εξετάσεων, με ημερομηνία μεταγενέστερη αυτής της ανακοίνωσης, δεν θα γίνονται πλέον δεκτά από τον Οργανισμό.

Γιατί είναι απαραίτητες

Η εξέταση Oncotype DX μελετά τη δράση 21 γονιδίων στον καρκινικό ιστό. Από αυτά, τα 16 σχετίζονται με την ανταπόκριση της ασθενούς στη χημειοθεραπεία και με την πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία εξέταση η οποία μετά την χειρουργική επέμβαση δίνει  απάντηση στο ερώτημα εάν η γυναίκα θα επωφεληθεί από τη χημειοθεραπεία. Η εξέταση ενδείκνυται για ασθενείς με όγκους που έχουν θετικούς ορμονικούς υποδοχείς.

Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν κατατεθεί στη Βουλή τον περασμένο Απρίλιο, από τα 6.000 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού ετησίως στη χώρα μας, τα περίπου 2.500 έχουν ένδειξη για την εξέταση Oncotype DX.

Αντίστοιχα, η εξέταση MammaPrint αναλύει 70 γονίδια για να αξιολογήσει τον κίνδυνο να επανεμφανιστεί ο καρκίνος σε απομακρυσμένο σημείο από την αρχική θέση. Η εξέταση ενδείκνυται για γυναίκες με αρχικού σταδίου (Ι ή ΙΙ) νόσο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν