ΕΟΠΥΥ τέλος από Δευτέρα! Εξυπηρέτηση μόνο με μετρητά για γιατρούς και εξετάσεις

  • Iatropedia
Σε επίσχεση προχωρούν από Δευτέρα 8 Οκτωβρίου οι βασικοί πάροχοι υγείας του ΕΟΠΥΥ (κλινικοί ιατροί, εργαστηριακοί ιατροί, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές), μετά την παραδοχή του Αν. Υπουργού Υγείας κ. Μ. Σαλμά ότι ο ΕΟΠΥΥ χρεοκόπησε και αδυνατεί να φανεί συνεπής στην σύμβαση που έχει υπογράψει μαζί τους. Τι σημαίνει αυτό για τους ασθενείς.

Επίσχεση παροχής υπηρεσιών υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ από 8/10/2012 έως και 12/10/2012 αποφάσισαν από κοινού οι πάροχοι υγείας εξαιτίας των υπέρογκων οφειλών του οργανισμού.

Και το ζήτημα είναι ότι η κινητοποίηση δε θα σταματήσει καθώς θα λάβει την μορφή των επαναλαμβανόμενων πενθήμερων επισχέσεων εργασίας.

Από κει και πέρα θα ληφθούν και οι ανάλογες αποφάσεις.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ; Ότι θα καλούνται πλέον να καταβάλλουν το 100% της αξίας των παρεχόμενων υπηρεσιών, βάσει του κρατικού τιμολόγιου. Στη συνέχεια δικαιούνται να απαιτήσουν την σχετική δαπάνη από το ταμείο τους.

Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ, συνεχίζει να οφείλει εκατοντάδες εκατομμύρια προς τους ιατρούς καθώς, ενώ έχει ολοκληρωθεί η μερική πληρωμή για ιατρικές επισκέψεις μέχρι τον Ιούνιο του 2012, δεν έχει αποδώσει το 10% αυτών από των Ιανουάριο καθώς και το σύνολο των ιατρικών πράξεων και παρακλινικών εξετάσεων από τον Απρίλιο. Ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να χρωστά στους ιατρούς 260 εκατ. € για το 2012 και 1.110 εκατ. € για το 2010 και 2011.

Η νέα κινητοποίηση των ιδιωτών φέρνει τους ασθενείς και πάλι σε απόγνωση καθώς πλέον θα πρέπει αν θέλουν να εξυπηρετηθούν στο δημόσιο να πληρώνουν από την τσέπη τους. Και για το ΕΣΥ όμως τα πράγματα θα είναι δύσκολα δεδομένου ότι η μεγαλύτερη κίνηση ασθενών θα μεταφερθεί στα δημόσια νοσοκομεία τα οποία όμως αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους.

Δήμητρα Ευθυμιάδου