ΕΟΠΥΥ: «Παζάρια» στο παρά πέντε για την επίσχεση από διαγνωστικά κέντρα! Οι υποσχέσεις και οι γκρίνιες

  • Iatropedia
Σε ένα ατελείωτο πινγκ πονγκ μεταξύ υπουργείου Υγείας και ιδιοκτητών διαγνωστικών κέντρων μετατρέπεται όπως φαίνεται το παιχνίδι της επίσχεσης που ετοιμάζεται κατά του ΕΟΠΥΥ.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Παζάρια μέχρι την τελευταία στιγμή γίνονται με αφορμή την προαναγγελθείσα επίσχεση από τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αλλά και τις ιδιωτικές κλινικές.

Είναι ενδεικτικό πως ο υπουργός Υγείας λίγο πριν την έναρξη της επίσχεσης που έχει προγραμματισθεί για την 1η Δεκεμβρίου δήλωσε στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) ότι εξασφάλισε μέσω του υπουργείου Οικονομικών 24 εκατ. ευρώ επιπλέον για διαγνωστικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ.Βορίδης στους εκπροσώπους του ΠΙΣ το συγκεκριμένο ποσό θα πρέπει να περιληφθεί στο συνολικό ποσό των 328 εκατομμυρίων για διαγνωστικές εξετάσεις και δήλωσε ότι εντός ολίγων ημερών θα γίνει η αναμόρφωση του πλαφόν και η ανακοίνωσή του.

Ωστόσο φαίνεται πως το ποσό δεν επαρκεί για να καλύψει τα κουρέματα και τις υποχρεωτικές εκπτώσεις που κάνει ο κλάδος.

Άλλωστε τόσο οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών όσο και των διαγνωστικών κέντρων διαμαρτύρονται για τα υπέρογκα ποσά της υποχρεωτικής έκπτωσης και της επιστροφής χρημάτων (clawback και rebate) σε ιατρικές πράξεις και νοσηλείες που ήδη έχουν πραγματοποιήσει.

Να σημειωθεί ότι αυτές οι υποχρεωτικές εκπτώσεις φθάνουν για τις ιδιωτικές κλινικές μόνο για το έτος 2013 στο 40 με 45% κατά μέσο όρο ενώ για τα διαγνωστικά κέντρα το 55%!

Οι επίσημοι σύνδεσμοι των δύο κλάδων υποστηρίζουν πως δεν τηρείται η σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών καθώς ζητούνται εξαντλητικές εκπτώσεις, την ώρα μάλιστα που τα χρέη από τον ΕΟΠΥΥ μένουν σε εκκρεμότητα.

Πάντως κατά τη συνήθη τακτική του ο ΕΟΠΥΥ, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, άφησε εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί πως όποιος κάνει επίσχεση δε θα του ανανεωθεί η σύμβαση με τον Οργανισμό.

Ωστόσο παραμένει απορίας άξιον πως θα εξυπηρετηθούν οι χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ και που θα πραγματοποιούν διαγνωστικές εξετάσεις τη στιγμή που σήμερα σχεδόν το 90% εξυπηρετείται από τον ιδιωτικό τομέα.

Άλλωστε τα πολυσυζητημένα ΠΕΔΥ δε διαθέτουν ούτε γιατρούς αλλά ούτε καν τα απαραίτητα υλικά για να κάνουν εξετάσεις.

Την ίδια ώρα στα νοσοκομεία οι ασθενείς αγκομαχούν για ένα ραντεβού ενώ στην καλύτερη περίπτωση πρέπει να περιμένουν και μήνες για να βρουν θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με εντολή Βορίδη ΚΕΕΛΠΝΟ και ΕΚΕΠΥ στην Ιεράπετρα!

Τέλος και οι ιδιώτες γιατροί του ΕΟΠΥΥ από 8 Δεκεμβρίου! Νέα ταλαιπωρία για ασθενείς

Νοσοκομειακοί γιατροί κατά κυβέρνησης για τους Σύριους πρόσφυγες! Τι καταγγέλλουν

Στον “αέρα” τα παιδικά χωριά SOS! Γιατί απειλούνται με λουκέτο!