ΕΟΠΥΥ: Έκλεισε το κούρεμα στα χρέη! Υπογράφεται σήμερα υπουργική απόφαση

  • Iatropedia
Χωρίς δωρεάν εξετάσεις θα μείνουν περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένοι από την 1η Φεβρουαρίου όπως όλα δείχνουν καθώς τα συναρμόδια υπουργεία δεν κάνουν πίσω στα ποσοστά του κουρέματος των οφειλών του ΕΟΠΥΥ σε γιατρούς, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και προμηθευτές. Οι φορείς όμως της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχουν διαμηνύσει ότι θα προχωρήσουν σε μπλόκο στον ΕΟΠΥΥ αν δεν μειωθούν τα ποσοστά κουρέματος.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Νέο κύμα κινητοποιήσεων έρχεται στο χώρο της υγείας με την κυβέρνηση να μην κάνει πίσω στο θέμα του κουρέματος των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους. Έγκυρες πληροφορίες του iatropedia αναφέρουν ότι σήμερα θα υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τους υπουργούς Σταϊκούρα, Λυκουρέντζο, Βρούτση που θα προβλέπει επ ακριβώς τα ποσοστά που θα κουρευτούν τα χρήματα που θα δοθούν στους γιατρούς, τις κλινικές, τα διαγνωστικά κέντρα και τους προμηθευτές.

Γεγονός που σημαίνει πως η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε θύελλα κινητοποιήσεων αφού οι πάροχοι έχουν διαμηνύσει ότι θα κόψουν την πίστωση στον ΕΟΠΥΥ και συνεπώς οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους.

Ούτε οι πιέσεις πάντως που άσκησαν οι διάφοροι κλάδοι φαίνεται ότι έπιασαν τόπο καθώς η κυβέρνηση έχει να διαθέσει μόνο 1,7 δις ευρώ και θα τα κατανείμει με τον τρόπο που θα προβλέπεται στην υπουργική απόφαση.

Ειδικότερα οι γιατροί θα πληρωθούν με περικοπές που θα αγγίξουν το 10% αν οι μηνιαίες οφειλές φθάνουν έως 4.000 ευρώ και σε οφειλές άνω των 4.000 ευρώ το κούρεμα θα φθάσει το 20%. Στα Διαγνωστικά Κέντρα σε οφειλές έως 15.000 ευρώ μηνιαίως το κούρεμα θα είναι 10% ενώ σε οφειλές άνω των 15.000 ευρώ 20%. Οι περικοπές στη φαρμακοβιομηχανία θα είναι μόλις 1% επειδή θεωρήθηκε ότι έχουν καταβάλει ήδη πολλές εκπτώσεις ενώ 8% για τα νοσήλια των κλινικών και 20% για τα υλικά κλινικών και προμηθευτών.

Αν ισχύσει το εμπάργκο στον ΕΟΠΥΥ οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν το σύνολο της αξίας των εξετάσεων και από κει και πέρα να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.