ΕΟΜ: Προσοχή στις εκκλήσεις για βοήθεια…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο δημοσιεύεται και αναπαράγεται έκκληση προς το κοινό νεαρού πάσχοντος από οξεία λευχαιμία για κατάθεση χρημάτων σε λογαριασμό Τράπεζας, προκειμένου να μεταβεί στο εξωτερικό (ΗΠΑ) για μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο ΕΟΜ, «προς αποφυγή δημιουργίας λανθασμένης αντίληψης στο ευρύ κοινό για τις δυνατότητες θεραπείας του στις εγχώριες Μονάδες Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ενημερώνει ότι ο ασθενής ήδη αντιμετωπίζεται, όπως ενδείκνυται, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου Πατρών. Μάλιστα, κατόπιν σχετικής αναζήτησης από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων στην Εθνική και Παγκόσμια Δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, έχουν εντοπιστεί πιθανοί συμβατοί δότες και προγραμματίζεται η μεταμόσχευση του ασθενούς στο ίδιο νοσοκομείο.

Η απόφαση για μετάβασή του στο εξωτερικό δεν ελήφθη από τους αρμόδιους ιατρούς, καθώς επιστημονικά, δεν υπάρχει ένδειξη ανάγκης νοσηλείας του στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι, εάν υπήρχε αδυναμία αντιμετώπισης του ασθενούς στην Ελλάδα, όλα τα έξοδα μετάβασης, νοσηλείας και θεραπείας του, βάσει νόμου, θα καλύπτονταν από τον ασφαλιστικό του φορέα.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι το 2015 διενεργήθηκαν στη χώρα μας 462 μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων κάθε τύπου, εκ των οποίων 178 αλλογενείς, δηλαδή με μόσχευμα προερχόμενο από υγιή δότη, με εξαιρετικά αποτελέσματα.