ΕΟΦ: Τι πρέπει να προσέχουμε με το υαλουρονικό

  • Iatropedia newsroom
Υαλουρονικό οξύ, σκευάσματα υαλουρονικού
Η χορήγηση των σκευασμάτων υαλουρονικού οξέος συνιστά ιατρική πράξη και πρέπει να γίνεται από γιατρό, επισημαίνει ο ΕΟΦ

Με αφορμή πρόσφατα περιστατικά διακίνησης και χρήσης μη πιστοποιημένων ενέσιμων σκευασμάτων υαλουρονικού οξέος για αισθητικούς σκοπούς, o ΕΟΦ επισημαίνει τα εξής:

Τα σκευάσματα ενέσιμου υαλουρονικού οξέος αισθητικής χρήσης αξιολογούνται ως ιατροτεχνολογικά προϊόντα κατηγορίας ΙΙΙ (υψηλού κινδύνου) και λαμβάνουν πιστοποιητικό σήμανσης CE κατόπιν αξιολόγησης από Κοινοποιημένο Οργανισμό της Ε.Ε.

Η κυκλοφορία τους στην Ελλάδα είναι νόμιμη μόνο εφόσον η εξωτερική συσκευασία φέρει σήμανση CE συνοδευόμενη από τον τετραψήφιο αριθμό αναγνώρισης του Κοινοποιημένου Οργανισμού (π.χ. CE 0123) και έχει κοινοποιηθεί η κυκλοφορία τους στον ΕΟΦ.

Επισημαίνεται ότι:

• η χρήση των ενέσιμων σκευασμάτων υαλουρονικού οξέος πρέπει να ακολουθεί τα αναφερόμενα στο έντυπο οδηγιών χρήσης κάθε προϊόντος σχετικά με την προβλεπόμενη χρήση, τον ορθό τρόπο χρήσης και τις ενδεχόμενες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται,

• η χορήγηση των εν λόγω σκευασμάτων συνιστά ιατρική πράξη και πρέπει να γίνεται από γιατρό με κατάλληλη ειδίκευση και εμπειρία.

Ο ΕΟΦ συνιστά στις/στους ενδιαφερόμενες/ους να ενημερώνονται επαρκώς πριν προχωρήσουν στην εφαρμογή ενέσιμου υαλουρονικού οξέος αισθητικής χρήσης, τόσο για το σκεύασμα που πρόκειται να τους χορηγηθεί, όσο και για την ιδιότητα του ατόμου που πρόκειται να το χορηγήσει, καθώς εάν δεν πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις αυξάνεται ιδιαίτερα ο κίνδυνος εκδήλωσης σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών.

Ο ΕΟΦ καλεί το κοινό να αναφέρει περιστατικά ύποπτων σκευασμάτων και ανεπιθύμητων ενεργειών στα ακόλουθα email και ευχαριστεί για τη συμβολή στην ασφαλή χρήση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Αναφορά ύποπτων σκευασμάτων: protokollo@eof.gr

Αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών ιατροτεχνολογικών προϊόντων: https://www.eof.gr/web/guest/whitegeneral, τηλ : 213-2040528 ή 213-2040542.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΕΛΚΕΘΕ: Ασφαλής η κατανάλωση ψαριών από τον Παγασητικό Κόλπο μετά τις πρόσφατες πλημμύρες

7 πράγματα που δεν πρέπει να λέμε ποτέ στον/στη σύντροφό μας