ΕΟΦ: Στο διαδίκτυο διακινείται «διατροφικό συμπλήρωμα» που περιέχει αντιδιαβητικές ουσίες

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΟΦ
Το «διατροφικό συμπλήρωμα» διακινείται μέσω διαδικτύου από τις ΗΠΑ. Τι κίνδυνος υπάρχει.

Επικίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών μπορεί να είναι ένα σκεύασμα που πωλείται στο Ίντερνετ ως «διατροφικό συμπλήρωμα» για υγιή γλυκόζη (σάκχαρο), προειδοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Το προϊόν λέγεται Advanced glucose support caps και κυκλοφορεί στις ΗΠΑ μέσω διαδικτύου. Ωστόσο δεν είναι διατροφικό συμπλήρωμα, διότι περιέχει δύο φαρμακευτικές ουσίες. Μάλιστα η παρουσία αυτών των ουσιών το καθιστά μη εγκεκριμένο φάρμακο, επισημαίνει ο Οργανισμός.

Οι ουσίες που περιέχει είναι μία σουλφυνλουρία (λέγεται glyburide) και η μετφορμίνη (metformin). Ο ΕΟΦ εξηγεί ότι αυτές οι δύο ουσίες «χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2». Επιπλέον, «συνδέονται με σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες γεγονός που καθιστά την ανεξέλεγκτη χρήση τους επικίνδυνη για την υγεία των χρηστών».

Εφιστά, λοιπόν, την προσοχή των καταναλωτών, ώστε εάν έρθει στην κατοχή τους το προϊόν Advanced glucose support caps να μην το χρησιμοποιήσουν και να τον ενημερώσουν άμεσα.

Υπενθυμίζει επίσης ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη αξιόπιστες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία. Τέλος, διευκρινίζει ότι η προαναφερθείσα ειδοποίηση έγινε ύστερα από ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών των ΗΠΑ.

Φωτογραφία: iStock