ΕΟΦ: Συγκυριακές οι ελλείψεις φαρμάκων λόγω νέου δελτίο τιμών!

  • Iatropedia
Τα μπερδέματα του νέου δελτίου τιμών και οι συνεχείς αλλαγές στις νέες τιμές το τελευταίο διάστημα έχουν φέρει τα πάνω κάτω στη φαρμακευτική αγορά. Πολλά φάρμακα οι τιμές των οποίων μειώθηκαν δραστικά έχουν ήδη εξαφανισθεί από τα ράφια των φαρμακείων. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) πάντως διαβεβαιώνει ότι ελλείψεις είναι και …θα περάσουν!

Η αναστάτωση των τελευταίων ημερών με τις νέες τιμές φαρμάκων που άλλαξαν και ξανα-άλλαξαν, έχουν οδηγήσει πολλές φαρμακευτικές εταιρείες να μην μπορούν να τιμολογήσουν δεδομένου ότι οι μειώσεις των τιμών λειτουργούν σαν ντόμινο σε ολόκληρη την Ευρώπη δεδομένου ότι η χώρα μας αποτελεί για πολλά κράτη χώρα αναφοράς.

Έτσι πολλά φάρμακα δεν υπάρχουν στα φαρμακεία, φάρμακα τα οποία όμως είναι εξαιρετικά κρίσιμα για χιλιάδες ασθενείς.

Ήδη ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις αυτές.

Βέβαια ο ΕΟΦ διαβεβαιώνει ότι οι ελλείψεις είναι περαστικές.

Όπως σημειώνει: «Σήμερα αναρτήθηκε νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, το πρώτο που επεξεργάσθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Στο δελτίο αυτό εφαρμόσθηκαν νέοι κανόνες τιμολόγησης που προβλέπονται στην Υπουργική Απόφαση που εξέδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Μ. Σαλμάς. Οι νέες τιμές είναι μεσοσταθμικά χαμηλότερες από τις μέχρι σήμερα ισχύουσες και το γεγονός αυτό αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη από τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες απέφυγαν να τιμολογήσουν προϊόντα κατά την πρώτη ημέρα. Αναμένεται το ίδιο να συμβεί και στις προσεχείς ημέρες.

Το γεγονός αυτό είναι φυσιολογικό σε αλλαγές των δελτίων τιμών αφού οι αλλαγές αυτές έχουν άμεση επίπτωση στις συναλλαγές των εμπλεκομένων στη χονδρική και λιανική πώληση. Ως εκ τούτου οι πιθανές ελλείψεις φαρμάκων είναι συγκυριακές και θα εξομαλυνθούν άμεσα όπως συμβαίνει σε κάθε ανάλογη τέτοια περίπτωση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν