ΕΟΦ: Προσοχή σε δύο συμπληρώματα σεξουαλικής ενίσχυσης και σε μία κρέμα τοπικής αναισθησίας – Δείτε τα προϊόντα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ΕΟΦ
Με σημερινές του ανακοινώσεις ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) συνιστά στους καταναλωτές να μην χρησιμοποιούν δύο συμπληρώματα διατροφής για την ενίσχυση της σεξουαλικής λειτουργίας, ενώ γνωστοποιεί και την απόφασή του να ανακαλέσει από την αγορά μία κρέμα τοπικής αναισθησίας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ τα δύο συμπληρώματα και οι αιτίες που ανακαλούνται είναι τα εξής:

  • Το προϊόν “Kuh-Nekt”, επειδή βρέθηκε να περιέχει τη φαρμακευτική ουσία ταδαλαφίλη
  • Το προϊόν “Powers-X”, επειδή βρέθηκε να περιέχει τη φαρμακευτική ουσία σιλδεναφίλη

Η παρουσία αυτών των ουσιών καθιστά τα εν λόγω συμπληρώματα διατροφής μη εγκεκριμένα φάρμακα. Η ταδαλαφίλη και η σιλδεναφίλη συνδέονται με ανεπιθύμητες ενέργειες ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα, γεγονός που καθιστά τη χρήση των συγκεκριμένων προϊόντων επικίνδυνη για την υγεία του χρήστη.

ΕΟΦ

Το προϊόν “Kuh-Nekt”

ΕΟΦ

Το προϊόν “Powers-X”

Επίσης, ο ΕΟΦ ανακοίνωσε την απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης του προϊόντος ΤΚΤΧ, διότι δεν διαθέτει άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου, παρότι πληροί τον ορισμό του φαρμάκου, τόσο εκ της παρουσίασής του ως κρέμας που προορίζεται για τοπική αναισθησία, όσο κι εκ των αναγραφόμενων, στην επισήμανση, συστατικών.

ΕΟΦ

Το προϊόν «ΤΚΤΧ»

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ για τα “Kuh-Nekt” και “Powers-X”

Ο ΕΟΦ, κατόπιν ενημέρωσης από τις ισπανικές αρχές, προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση των προϊόντων “Kuh-Nekt” και “Powers-X”. Τα συγκεκριμένα προϊόντα προωθούνται στο διαδίκτυο ως συμπληρώματα διατροφής για την ενίσχυση της σεξουαλικής λειτουργίας και είναι πιθανόν να έχουν διακινηθεί και στη χώρα μας μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων που διενεργήθηκαν, το προϊόν “Kuh-Nekt” περιέχει τη φαρμακευτική ουσία ταδαλαφίλη, ενώ το προϊόν “Powers-X” περιέχει τη φαρμακευτική ουσία σιλδεναφίλη, η παρουσία των οποίων τα καθιστά μη εγκεκριμένα φάρμακα. Η ταδαλαφίλη και η σιλδεναφίλη συνδέονται με ανεπιθύμητες ενέργειες ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα, γεγονός που καθιστά τη χρήση των συγκεκριμένων προϊόντων επικίνδυνη για την υγεία του χρήστη.

Οι καταναλωτές καλούνται σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθουν στην κατοχή τους τα εν λόγω προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ. Υπογραμμίζεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη αξιόπιστα σημεία διάθεσης, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ για την κρέμα TKTX

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Την απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης του προϊόντος ΤΚΤΧ, διότι δεν διαθέτει άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου, παρότι πληροί τον ορισμό του φαρμάκου, τόσο εκ της παρουσίασής του ως κρέμας που προορίζεται για τοπική αναισθησία, όσο κι εκ των αναγραφόμενων, στην επισήμανση, συστατικών.

Η παρούσα Απόφαση εκδίδεται στο πλαίσιο της προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Οι εταιρείες ΚΑΒΑΔΙΑΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ (tattooshop.gr) και ΣΠΥΡΙΑΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (e-foinikas.gr) οφείλουν να επικοινωνήσουν άμεσα με τους αποδέκτες του προϊόντος και να το αποσύρουν άμεσα από την αγορά.

Τα σχετικά παραστατικά τίθενται υπόψη του ΕΟΦ.