ΕΟΦ: Νέα ανάκληση για συμπληρώματα διατροφής – Τι είναι η μη εγκεκριμένη ουσία Alpha-GPC

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ΕΟΦ
Με σχετική του ανακοίνωση ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) γνωστοποίησε την απόφασή του να ανακαλέσει από την αγορά δύο γνωστά συμπληρώματα διατροφής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΦ, η ανάκληση αποφασίστηκε διότι στα εν λόγω συμπληρώματα διατροφής εντοπίστηκε η ουσία alpha-glycerylphosphorylcholine (GPC), η οποία δεν είναι εγκεκριμένη από τον ΕΟΦ.

Τα συμπληρώματα διατροφής που ανακλήθηκαν είναι τα:

  • Alpha GPC 300mg της εταιρείας JARROW FORMULAS
  • ALPHA-GPC 300mg 60caps της εταιρείας SWANSON HEALTH INTERNATIONAL

 

ΕΟΦ

ΕΟΦ

Τι είναι η ουσία A-GPC

Το Alpha-GPC (L-alpha-glycerylphosphorylcholine) είναι μια χημική ουσία που παράγεται στο σώμα από τη χολίνη. Παρασκευάζεται επίσης σε εργαστήριο και χρησιμοποιείται σε συμπληρώματα διατροφής.

Το Alpha-GPC φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας στον εγκέφαλο που ονομάζεται ακετυλοχολίνη. Αυτή η χημική ουσία του εγκεφάλου είναι σημαντική για την μνήμη και τις λειτουργίες μάθησης.

Σε κάποιες περιπτώσεις η ουσία αυτή χορηγείται για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ, του εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά και της βελτίωσης της μνήμης και της σκέψης. Αλλά δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτές τις χρήσεις.

Σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, η ουσία Alpha-GPC είναι συνταγογραφούμενο φάρμακο. Στις ΗΠΑ Alpha-GPC διατίθεται μόνο ως συμπλήρωμα διατροφής.

Πηγή: https://www.webmd.com

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ για το Alpha GPC 300mg της JARROW FORMULAS

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ για το ALPHA-GPC 300mg 60caps της SWANSON HEALTH INTERNATIONAL