ΕΟΦ: Επικίνδυνη για την υγεία η χρήση ουσιών doping με τη μορφή «συμπληρωμάτων διατροφής»

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΟΦ
Αυστηρή προειδοποίηση εξέδωσε ο ΕΟΦ για τα συμπληρώματα διατροφής SOMATOMAX και ECDISTEN που διακινούνται μέσω internet.

Τα σκευάσματα SOMATOMAX και ECDISTEN της εταιρείας Hi-Tech Pharmaceuticals περιέχουν μη εγκεκριμένες ουσίες doping, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) και προειδοποιεί πως παρά το γεγονός πως κυκλοφορούν στην Ευρώπη και επομένως είναι πιθανή η διακίνησή τους και στην Ελλάδα, ως συμπληρώματα διατροφής, «περιέχουν μη εγκεκριμένες φαρμακευτικές δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε αναβολικά προϊόντα, η παρουσία των οποίων τα καθιστούν μη εγκεκριμένα φάρμακα. Τα εν λόγω προϊόντα επιπλέον δεν έχουν γνωστοποιηθεί στον ΕΟΦ ως συμπληρώματα διατροφής», σημειώνει ο Οργανισμός.

Οι επιστήμονες του ΕΟΦ εξηγούν πως εφόσον τα προϊόντα αυτά χορηγηθούν «μπορεί να αλληλοεπιδράσουν με συγχορηγούμενα φάρμακα ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυνται, γεγονός που καθιστά την ανεξέλεγκτη χρήση τους, ακόμη πιο επικίνδυνη για την υγεία του χρήστη».

«Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους τα προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ. Επισημαίνουμε ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη αξιόπιστες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τέλος, η πιο πάνω ειδοποίηση γίνεται ύστερα από ενημέρωση των αρμόδιων αρχών της Ουγγαρίας μέσω του Δικτύου για την Καταπολέμηση της Απάτης στην αγροδιατροφική αλυσίδα (Agri-Food Fraud Network).