ΕΟΦ: Εφιστά την προσοχή για προϊόν απώλειας βάρους – «Κίνδυνος εντερικής αιμορραγίας»

  • Γιάννα Σουλάκη
συμπλήρωμα διατροφής
Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά ο ΕΟΦ να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση προϊόντος που διακινείται μέσω του διαδικτύου και υπόσχεται "απώλεια βάρους". Περιέχει ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν εντερική αιμορραγία, αναφέρει ο Οργανισμός.

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση προϊόντος που προωθείται για την απώλεια βάρους. Περιέχει τις φαρμακευτικές ουσίες που έχουν αποσυρθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, καθώς ενοχοποιούνται για την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως είναι η εντερική αιμορραγία.

Πρόκειται για το προϊόν «Aphrodite slimming», το οποίο προωθείται για την απώλεια βάρους, βρέθηκε από τις τελωνειακές αρχές της Γερμανίας, ενώ είναι πιθανόν να έχει διακινηθεί και στη χώρα μας μέσω διαδικτύου.

ΕΟΦ: «Ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία του χρήστη»

Ο ΕΟΦ αναφέρει συγκεκριμένα στην προειδοποίησή του προς τους καταναλωτές: «Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου που διενεργήθηκε στη Γερμανία, το εν λόγω προϊόν περιέχει τις φαρμακευτικές ουσίες σιβουτραμίνη και φαινολοφθαλεΐνη. Η σιβουτραμίνη αποσύρθηκε τον Ιανουάριο του 2010 από την Ε.Ε., διότι, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (CHMP-ΕΜΑ), η σχέση οφέλους-κινδύνου δεν είναι θετική. Ως προς τη φαινολοφθαλεΐνη, συνδέεται με κίνδυνο εντερικής αιμορραγίας. Συνεπώς, κατά τη χρήση του ανωτέρω μη εγκεκριμένου προϊόντος, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία του χρήστη».

Ο ΕΟΦ καλεί τους καταναλωτές σε επαγρύπνηση, ώστε, σε περίπτωση που περιέλθει στην κατοχή τους το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Από τον Οργανισμό υπογραμμίζεται ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν