ΕΟΦ: «Δεν αποσύρθηκε παρτίδα της AstraZeneca από την Ελλάδα – Ανεπιθύμητες ενέργειες δεν σχετίζονται με το εμβόλιο»

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβόλιο
Ανακοίνωση εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων για την παρτίδα εμβολίων της AstraZeneca, που σχετίστηκε με ανεπιθύμητες ενέργειες στην Αυστρία.

Ο ΕΟΦ δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν σχετίζεται με ανεπιθύμητες ενέργειες η συγκεκριμένη παρτίδα. Συγκεκριμένα αναφέρει η ανακοίνωση:

«Αναφορικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απόσυρση παρτίδας του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca στην Ελλάδα, ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, η παραγωγός εταιρεία, καθώς και ο Αυστριακός Οργανισμός Φαρμάκων, δεν σχετίζουν τη συγκεκριμένη παρτίδα και τον εμβολιασμό με ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν στην Αυστρία».

Συναγερμός για το εμβόλιο

Συναγερμός σήμανε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για την παρτίδα εμβολίων της AstraZeneca, ABV5300, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου τύπου, έχει διανεμηθεί και στην Ελλάδα. Ο θάνατος μιας 49χρονης γυναίκας στην Αυστρία, που παρουσίασε διαταραχές της πήξης του αίματος, μπήκε στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων. Επίσης μια 35χρονη υπέστη πνευμονική εμβολή, αλλά είναι καλά στην υγεία της. Και οι δυο είχαν κάνει το εμβόλιο από την ίδια παρτίδα των εμβολίων της AstraZeneca.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο της χώρας για την ασφάλεια και την υγεία ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ακόμα, που να συνδέουν τις επιπλοκές αυτές με τον εμβολιασμό, ενώ και ο δικός μας Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) διαβεβαιώνει πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, η παραγωγός εταιρεία, καθώς και ο Αυστριακός Οργανισμός Φαρμάκων, «δεν σχετίζουν τη συγκεκριμένη παρτίδα και τον εμβολιασμό με ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν στην Αυστρία».

Ωστόσο, την περασμένη Κυριακή η Αυστρία σταμάτησε τους εμβολιασμούς με την συγκεκριμένη παρτίδα στη χώρα, προκειμένου να διερευνήσει αυτά τα δυο περιστατικά.

Τα εμβόλια από την παρτίδα ABV5300 έχουν διανεμηθεί σε 17 χώρες μέλη της ΕΕ και στη συκεκριμένα στη Λιθουανία, Εσθονία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Ιρλανδία, Δανία, Βουλγαρία, Αυστρία, Ελλάδα, Σουηδία, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Ισπανία, Γαλλία, Ισλανδία, Μάλτα και Κύπρος – συνολικά 1, 6 εκατομμύρια δόσεις.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν