ΕΟΦ: Αποσύρονται από την αγορά παρτίδες κρέμας για τον έρπητα και την ανεμοβλογιά

  • Iatropedia newsroom
ΕΟΦ
Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΦ, η εταιρεία καλείται να αποσύρει τις παρτίδες από την ελληνική αγορά το συντομότερο.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ανακοίνωσε, χθες Πέμπτη, πως ανακαλείται κρέμα που δρα κατά του απλού έρπητα και της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα.

Οι παρτίδες του προϊόντος «CEVINOLON CREAM 5%» που ανακαλούνται είναι οι:

  • 23088 (ημερομηνία λήξης 06/2026)
  • 23116 (ημερομηνία λήξης 07/2026)
  • 23117 (ημερομηνία λήξης 07/2026)

Η συγκεκριμένα κρέμα, σύμφωνα με τον Οδηγό Φαρμάκων Γαληνός, περιέχει την δραστική ουσία ασικλοβίρη (aciclovir), η οποία είναι ένας αντι-ιικός παράγοντας με δράση κατά του ιού του απλού έρπητα και του ιού ανεμοβλογιάς-ζωστήρα. Η ασικλοβίρη αναστέλλει το ένζυμο DNA πολυμεράση του ιού, αποτρέποντας τον περαιτέρω πολλαπλασιασμό του.

Ο λόγος της ανάκλησης του σκευάσματος λόγω προβλημάτων σταθερότητας με την παραπάνω δραστική ουσία.

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ

«Αποφασίζουμε την ανάκληση των παραπάνω παρτίδων του φαρμακευτικού σκευάσματος CEVINOLON CREAM 5% του παραπάνω πίνακα μετά από ενημέρωση από την εταιρεία λόγω έλλειψης δεδομένων σταθερότητας της δραστικής ουσίας ACYCLOVIR.

Η παρούσα απόφαση εκδίδεται προληπτικά στο πλαίσιο προάσπισης της δημόσιας υγείας με σκοπό την ενίσχυση της εθελοντικής ανάκλησης του Κατόχου της Άδειας Κυκλοφορίας BROS ΕΠΕ.

Η εταιρεία BROS ΕΠΕ, ως Κάτοχος της Άδειας Κυκλοφορίας, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες της συγκεκριμένης παρτίδας και να τις αποσύρει από την αγορά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Τα σχετικά παραστατικά τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.

Φωτογραφία iStock