ΕΟΦ: Απαγόρευση συμπληρώματος διατροφής που περιέχει ουσία για τη στυτική δυσλειτουργία

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΟΦ
Το προϊόν περιέχει επίσης μία μη εγκεκριμένη ουσία, που έχει απαγορευθεί από το 2018 από τον ΕΟΦ.

Στην απαγόρευση της διάθεσης και διακίνησης ενός συμπληρώματος διατροφής που περιέχει την φαρμακευτική ουσία σιλδεναφίλη (sildenafil), προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός, πρόκειται για το συμπλήρωμα διατροφής GRANUS MEN’S UP, το οποίο δεν διαθέτει άδεια φαρμακευτικού προϊόντος. Επιπλέον δεν έχει αξιολογηθεί ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.

Αντιθέτως, το προϊόν κυκλοφορεί ως συμπλήρωμα διατροφής με γνωστοποίηση στον ΕΟΦ. Ωστόσο η σιλδεναφίλη δεν αναγράφεται στα συστατικά του.

Ο ΕΟΦ διαπίστωσε επίσης ότι εν λόγω συμπλήρωμα διατροφής περιέχει και την μη εγκεκριμένη ουσία Epimedium, που έχει χαρακτηριστεί ως novel food από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλείας Τροφίμων (EFSA). Ωστόσο ο Οργανισμός έχει προβεί ήδη από το 2018 σε ανάκληση των συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν την ουσία Epimedium (απόφαση 103781/12.10.2018).

Ο ΕΟΦ επισημαίνει στην ανακοίνωσή του πως η παρούσα απόφασή του εκδίδεται στο πλαίσιο της προστασίας της Δημόσια Υγείας. Η εταιρεία οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους αποδέκτες του προϊόντος και να το αποσύρει από την αγορά σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται πως η σιλδεναφίλη είναι φαρμακευτική ουσία για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, που έχει ενδείξεις και αντενδείξεις.

Φωτογραφία: iStock