ΕΟΦ: Ανακαλούνται ορισμένα φάρμακα που περιέχουν βαλσαρτάνη

  • Ρούλα Τσουλέα
βαλσαρτάνη
Στην ανάκληση ορισμένων φαρμάκων που περιέχουν την δραστική ουσία βαλσαρτάνη (valsartan) προχώρησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, επειδή ανιχνεύθηκε σε αυτά μία πρόσμιξη που μπορεί να προκαλεί καρκίνο.

Σε απόφαση που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, εξηγεί ότι τα φάρμακα που αποσύρονται περιέχουν βαλσαρτάνη η οποία παράγεται στο εργοστάσιο Zhejiang Huahai Pharmaceutical Co. Ltd, στο Linhai της Κίνας.

Το εργοστάσιο αυτό έχει μπει τις τελευταίες ημέρες στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). Και αυτό, διότι η εταιρεία εντόπισε μία πρόσμιξη στην δραστική ουσία βαλσαρτάνη, την οποία προμηθεύει σε ορισμένους  παρασκευαστές που παράγουν φάρμακα με αυτήν.

Η πρόσμιξη είναι η Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (N-nitrosodimethylamine ή σε συντομογραφία NDMA).

Το NDΜA ανήκει στους πιθανούς καρκινογόνους παράγοντες για τον άνθρωπο. Η παρουσία του στη δραστική ουσία ήταν απροσδόκητη και πιστεύεται ότι σχετίζεται με αλλαγές στον τρόπο παρασκευής της.

Η βαλσαρτάνη είναι μία ουσία που χορηγείται για την αντιμετώπιση της αγνώστου αιτιολογίας υπέρτασης (ιδιοπαθής υπέρταση). Χορηγείται επίσης σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ή έπειτα από έμφραγμα.

Ο ΕΟΦ αναφέρει ότι οι εταιρείες που διαθέτουν τις συγκεκριμένες παρτίδες φαρμάκων πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τους πελάτες τους για να τις αποσύρουν.

Μόνη ή σε συνδυασμό

Ο ΕΜΑ εξετάζει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τα φάρμακα που περιέχουν βαλσαρτάνη της Zhejiang Huahai. Ενόσω η ανασκόπηση βρίσκεται σε εξέλιξη, οι εθνικές Αρχές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση ανακαλούν τα φάρμακα αυτά.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ΕΜΑ, η βαλσαρτάνη διατίθεται μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες δραστικές ουσίες.

Η ανασκόπησή του καλύπτει όλα τα φάρμακα που την περιέχουν, εφ’ όσον αυτή έχει προέλθει από την εταιρεία Zhejiang Huahai Pharmaceuticals. Ως προφύλαξη, θα εξεταστεί επίσης κατά πόσον ενδέχεται να έχουν επηρεαστεί και άλλα φάρμακα με αυτήν.

Ο ΕΟΦ δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του αναλυτικό πίνακα των φαρμάκων που αποσύρονται.