ΕΟΦ: Ανακαλούνται δύο πασίγνωστες μάρκες συμπληρωμάτων διατροφής

  • Γιάννα Σουλάκη
ανακαλούνται από τον ΕΟΦ
Ανακαλούνται από τον ΕΟΦ τα συμπληρώματα διατροφής Desert Dawn και Solgar St. John’s Wort συγκεκριμένων παρτίδων, καθώς εντοπίστηκαν αλλοιώσεις και επικίνδυνες για την υγεία ουσίες.  

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων τα συμπληρώματα διατροφής Desert Dawn Αloe Vera  (παρτίδα 04338), με αριθμό γνωστοποίησης 69672/30-10-2008 ανακαλούνται, καθώς «κατά την διάρκεια ποιοτικού ελέγχου της εταιρείας διαπιστώθηκε διαφορετική απόχρωση μεταξύ διαφορετικών συσκευασιών της ως άνω παρτίδας καθώς και πήκτωμα».

Ανάκληση συμπληρωμάτων διατροφής Solgar St. John’s Wort

Ο ΕΟΦ ανακοίνωσε επίσης, την ανάκληση κι άλλων παρτίδων προϊόντων που χορηγούνται ως συμπληρώματα διατροφής: Πρόκειται για το Solgar St. John’s Wort  175 (αρ.γνωστοποίησης 96123/13.12.2013) και Solgar St.John’s Wort 300 (αρ. γνωστοποίησης 10109/06.02.2015)

Η ανάκληση των παραπάνω παρτίδων έγινε προληπτικά, καθώς ενδέχεται να περιέχουν, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, αυξημένα επίπεδα σε αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης, μια φυσική ομάδα αλκαλοειδών που παράγεται από τα φυτά. Η  παρουσία αλκαλοειδών πυρρολιζιδίνης (Pyrrolizidine Alkaloids-PA) στον οργανισμό, χαρακτηρίζεται ως  δυνητικός κίνδυνος υγείας, λόγω της αυξημένης πιθανότητας εμφάνισης καρκινογεννέσεων που μπορεί να προκαλέσει η συστηματική τους πρόσληψη.Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΦ: «Η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την διακίνηση του προϊόντος στην Ελλάδα ενημέρωσε για την εθελοντική της ανάκληση και ο ΕΟΦ στηρίζει την ενέργεια αυτή με την παρούσα απόφαση».

Οσοι προμηθεύτηκαν ή χρησιμοποίησαν τα παραπάνω προϊόντα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστά να επιστρέψουν τα προϊόντα στην εταιρεία.