ΕΟΦ: 27 και όχι…400 είναι τα φάρμακα που λείπουν από τα Φαρμακεία

  • Γιάννα Σουλάκη
φαρμάκων
Διαψεύδει τον μεγάλο αριθμό των ελλείψεων φαρμάκων, που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Θεσσαλονίκης, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Απαντώντας στις ανακοινώσεις των Προέδρων του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης περί ελλείψεως 400 φαρμάκων από την ελληνική αγορά, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ενημερώνει ότι οι μέχρι σήμερα επίσημες δηλωμένες ελλείψεις στον Οργανισμό είναι 27.

«Οι υπεύθυνοι κυκλοφορίας φαρμάκων είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν στον ΕΟΦ τις ελλείψεις σε προϊόντα. Μέχρι σήμερα, οι επίσημα δηλωμένες ελλείψεις στον Οργανισμό είναι 27».

ΕΟΦ: Λείπουν αντικαρκινικά φάρμακα, αλλά παγκοσμίως

Ο ΕΟΦ παραδέχεται ότι υπάρχουν ελλείψεις αντικαρκινικών φαρμάκων, όπως κατήγγειλαν πριν από λίγες ημέρες και οι ογκολογικοί ασθενείς της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), όμως τις αποδίδει στις παγκόσμιες ελλείψεις που υπάρχουν σε όλα τα κράτη. Επίσης, επισημαίνεται ότι ο ΙΦΕΤ κάνει συνεχώς εισαγωγές σκευασμάτων για να καλύπτει τις ανάγκες.

Συγκεκριμένα αναφέρεται σε ανακοίνωση:

«Αρκετά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και αντικαρκινικά, παρουσιάζουν έλλειψη σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως σχετικά αναφέρουν οι αντίστοιχες ιστοσελίδες ομόλογων Οργανισμών. Ο εφοδιασμός της αγοράς αποκαθίσταται κυρίως μέσω εισαγωγών από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Επιπλέον, το 2019 το ΙΦΕΤ προχώρησε στην εισαγωγή πλέον των 250 φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών, ενώ ο ΕΟΦ αντιμετώπισε με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα τον ενδεχόμενο κίνδυνο έλλειψης περισσότερων από 1500 σκευάσματα, διασφαλίζοντας την κάλυψη όλων των θεραπευτικών αναγκών».

Θα καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας σε ηπαρίνες και σφαιρίνες

Οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, τονίζουν επίσης, ότι σε ειδικές κατηγορίες φαρμάκων, όπως είναι οι ηπαρίνες και οι σφαιρίνες, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης σε πρώτη ύλη, ο ΕΟΦ ολοκληρώνει τις διαδικασίες δέσμευσης της απαραίτητης ποσότητας προϊόντων, προκειμένου να καλυφθούν επαρκώς οι ετήσιες ανάγκες της χώρας.

«Σημειώνεται ότι, η πιστοποιημένη έλλειψη αφορά στις δραστικές ουσίες των φαρμάκων και όχι στον αριθμό των εμπορικών ονομασιών των προϊόντων. Επομένως, ο αριθμός των προϊόντων που ελλείπουν από την αγορά, σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με τον αριθμό των δραστικών ουσιών σε πραγματική έλλειψη».

Τέλος, ο ΕΟΦ τονίζει ότι για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου των παράλληλων εξαγωγών, με συνεχείς ελέγχους, επιβολή κυρώσεων, αλλά και απαγόρευση των εξαγωγών φαρμάκων που είναι σε έλλειψη.

«Οι θεσμικοί φορείς του χώρου του φαρμάκου οφείλουν να αντιμετωπίζουν με υπευθυνότητα, ζητήματα που αφορούν στην προστασία της υγείας των πολιτών, ενημερώνοντας τεκμηριωμένα και ουσιαστικά τις αρμόδιες αρχές», καταλήγει ο ΕΟΦ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν