ΕΟΔΥ: Συνεργασία με το σωματείο Safe Water Sports για την ασφάλεια στη θάλασσα και το νερό

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΟΔΥ
Υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων. Θα γίνουν κοινές δράσεις για ασφαλή κολύμβηση.

Τις δυνάμεις τους ενώνουν ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και το μη κερδοσκοπικό σωματείο Safe Water Sports, για να μειώσουν τα περιστατικά πνιγμών και κάθε είδους τραυματισμών που καταγράφονται κάθε καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες.

Όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός, ο καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, πρόεδρος ΔΣ του ΕΟΔΥ, και ο πρόεδρος και ιδρυτής της  Safe Water Sports Παναγιώτης Πασχαλάκης, υπέγραψαν σήμερα μνημόνιο συνεργασίας.

Στόχος της συνεργασίας των δύο φορέων είναι ένα κοινό πλαίσιο δράσης για την προώθηση της ασφάλειας στο υδάτινο περιβάλλον. Το μνημόνιο προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Την συνεχή ενημέρωση των πολιτών, ιδίως των ηλικιωμένων, για την ασφάλειά τους στο υδάτινο περιβάλλον
  •  Την προώθηση του «Προγράμματος ασφαλούς κολύμβηση για άτομα τρίτης ηλικίας» σε Δήμους, ΚΑΠΗ, χώρους Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Στόχος είναι η εκμάθηση βασικών γνώσεων ασφαλείας μέσα και έξω από το νερό.
  • Τη χορήγηση αιγίδας του ΕΟΔΥ στο «Πρόγραμμα ασφαλούς κολύμβησης για άτομα τρίτης ηλικίας»
  • Τη συνεργασία αναφορικά με την Ετήσια Έκθεση του Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων. Την περαιτέρω στατιστική επεξεργασία των στοιχείων της.
  • Την από κοινού εκπόνηση ενημερωτικών προγραμμάτων και δράσεων προς άτομα τρίτης ηλικίας με θέμα την ασφάλεια στη θάλασσα και στο νερό. Μεταξύ άλλων θα γίνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις, αναφορές στα κοινωνικά δίκτυα, αποστολή ενημερωτικών δελτίων κ.λπ.

«Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για τη σημερινή υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του ΕΟΔΥ και του SAFE WATER SPORTS καθώς αναβαθμίζει την επιστημονική  συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων», δήλωσε ο κ. Ζαούτης.

Στην τελετή υπογραφής παρέστη ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΕΟΔΥ για τα Μη Μεταδοτικά Νοσήματα Σπύρος Σαπουνάς. Την αρμόδια Διεύθυνση, εκπροσώπησε η επιδημιολόγος Αγγελική Λάμπρου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Επιδημιολογίας & Πρόληψης Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων και Τραυματισμών.