ΕΟΔΥ: «Στον αέρα» 1.600 συμβασιούχοι – Την παρέμβαση του υπουργείου Υγείας ζητούν οι εργαζόμενοι

  • Iatropedia newsroom
ΕΟΔΥ
Το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΟΔΥ απαιτεί όλοι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες να παραμείνουν στις θέσεις τους με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.

Για ακόμα μια φορά πάνω από 1.600 συμβασιούχοι εργαζόμενοι στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) βρίσκονται στα πρόθυμα της απώλειας της εργασιακής τους απασχόλησης, λόγω της λήξης των συμβάσεών τους.

Πρόκειται για τους εργαζόμενους/ες στις Κ.Ο.Μ.Υ. (με ημερομηνία λήξης συμβάσεων στις 30/06/2024), τους εργαζόμενους/ες με συμβάσεις έργου (με ημερομηνία λήξης συμβάσεων 30/06/2024), καθώς και για τους εργαζόμενους/ες στα προγράμματα Philos (με ημερομηνία λήξης συμβάσεων στις 31/07/2024), όπως αναφέρει το Σωαμτείο Εργαζομένων του ΕΟΔΥ σε σχετική ανακοίνωση.

«Όσον αφορά στην κατηγορία εργαζομένων με συμβάσεις Κ.ΟΜ.Υ. το μόνο που υπάρχει είναι οι αόριστες και ανέξοδες υποσχέσεις και το »διαβόητο» tweet του Υπουργού Υγείας στις 30/01/2024, που ανέφερε ένα πρόγραμμα »γέφυρα» 8 μηνών και στη συνέχεια ένταξη για μια πενταετία στο ΕΣΠΑ, ως »προσωπικό των ΚΟΜΥ της ΠΦΥ». Όμως μέχρι στιγμής υπάρχει μια τρίμηνη παράταση έως τα τέλη Ιούνη και από εκεί και πέρα σιωπή και άγνοια από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Παρόμοια είναι και η κατάσταση για τους εργαζόμενους με συμβάσεις έργου (ιατρικό και διοικητικό προσωπικό) που καλύπτουν ανάγκες σε όλο το φάσμα των εργασιών του Οργανισμού. Οι εν λόγω συμβάσεις είναι ολιγόμηνες χωρίς έγκαιρη πληροφόρηση για το προσεχές μέλλον και οι εργαζόμενοι λόγω της φύσης των συμβάσεων τους δεν δικαιούνται άδειες ή ρεπό. Την ίδια στιγμή ο Οργανισμός τους χρησιμοποιεί καθημερινά και αδιάλειπτα προκειμένου να καλυφθούν διάφορα κενά όπου χρειαστεί φυσικά με δικά τους έξοδα.

Η κατάσταση των εργαζομένων στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων Μεταναστών

Όσον αφορά στους εργαζόμενους στο πρόγραμμα Philos, πρόκειται για τους εργαζόμενους στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων Μεταναστών (ΚΦΠΜ) και στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), καθώς και στις δημόσιες μονάδες υγείας που εδώ και πέντε χρόνια έχουν συμβάλλει καθοριστικά στην υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων/μεταναστών παρά τις αντίξοες συνθήκες και τις ελλείψεις με τις οποίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι. «Παράλληλα, οι εργαζόμενοι των ΚΦΠΜ και ΚΥΤ σε λίγο καιρό θα έρθουν αντιμέτωποι με την αντικατάστασή τους από άλλους ανθρώπους, καθώς το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δηλώσει ότι θα συνεργαστεί με ιδιωτικές ΜΚΟ και Οργανισμούς για την υλοποίηση παρεμφερούς προγράμματος», υποστηρίζει το Σωματείο Εργαζομένων.

Η παροχή φροντίδας υγείας στον προσφυγικό πληθυσμό είναι τμήμα της προάσπισης της δημόσιας υγείας. «Στο πλαίσιο αυτό η παραχώρηση »ευαίσθητων κρίκων» παροχής φροντίδας υγείας σε ιδιωτικούς ιατρικούς ομίλους και ΜΚΟ εκθέτει σε κινδύνους την ίδια τη δημόσια υγεία. Να τοποθετηθεί και να παρέμβει το Υπουργείο Υγείας για όλα αυτά τα θέματα, ζητούν στην ανακοίνωσή τους.

Το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΟΔΥ απαιτεί:

  • Όλοι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες να παραμείνουν στις θέσεις τους με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.
  • Απορρόφηση ή μετακίνηση του εναπομείναντος προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
  • Μετακίνηση εργαζομένων στις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας εφόσον δεν καταστεί δυνατή η συνέχιση του προγράμματος  Philos.
  • Άμεση επέκταση του υγειονομικού έργου και των ευθυνών των Κ.ΟΜ.Υ.
  • Άμεση ενημέρωση από τους εμπλεκόμενους φορείς. Δεν ανεχόμαστε να μας κοροϊδεύουν Υπουργείο Υγείας και Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI