ΕΟΔΥ: Στα 58 τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα – 4 μόνο κατά την τελευταία εβδομάδα

  • Γιάννα Σουλάκη
ευλογιά των πιθήκων
Τέσσερις άνδρες μολύνθηκαν μόνο κατά την τελευταία εβδομάδα από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας, σύμφωνα με τη νεότερη ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 58 κρούσματα και είναι όλοι άνδρες.

Άνδρες από 19 έως 59 ετών, στο σύνολο 58, όσοι άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων και έχουν ταυτοποιηθεί εργαστηριακά από τα πιστοποιημένα εργαστήρια, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πέμπτης (1/9) από τον ΕΟΔΥ.

Η μέση ηλικία τους είναι τα 36 έτη (από 19 έως 59 ετών), ενώ οι 19 από αυτούς ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (33%).

Σύμφωνα με τη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 4 την τελευταία εβδομάδα, καθώς στην προηγούμενη έκθεση, με δεδομένα έως 25 Αυγούστου, είχαν καταγραφεί 54 κρούσματα.

Σημειώνεται ότι τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

Δείτε το σχετικό διάγραμμα του ΕΟΔΥ:

Πάνω από 22 χιλιάδες κρούσματα σε 43 χώρες σε όλο τον κόσμο

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Το Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 30 Αυγούστου 2022 καταγράφηκαν 22.363 κρούσματα της νόσου σε 43 χώρες.