ΕΟΔΥ – οξεία ηπατίτιδα: Δύο νέα ύποπτα κρούσματα σε παιδιά 5 και 2 ετών – Εισήχθησαν σε νοσοκομείο

  • Γιάννα Σουλάκη
ηπατίτιδα
Δύο νέα πιθανά περιστατικά της οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας σε παιδιά στην Ελλάδα, έφερε στο φως η επιδημιολογική επιτήρηση για τη νόσο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σύμφωνα με την νεότερη επιδημιολογική έκθεση, πρόκειται δύο παιδάκια ηλικίας 5 και 2 ετών, τα οποία εμφάνισαν υψηλές τιμές στις τρανσαμινάσες, και το ένα από αυτά και άλλα συνοδά συμπτώματα.

Δεν υπάρχει «ευρεία διασπορά» της οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά, σύμφωνα με την νεότερη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

«Η επαγρύπνηση για την έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά συνεχίζεται χωρίς να διαπιστώνεται ευρεία διασπορά. Μέχρι σήμερα ο συνολικός αριθμός παγκοσμίως είναι 614 περιστατικά, εκ των οποίων 176 έχουν δηλωθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο και 125 από 14 χώρες της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.

Ωστόσο, στη χώρα μας εντοπίστηκαν κατά τη τελευταία εβδομάδα δύο νέα περιστατικά παιδιών τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το πρώτο αφορά ένα παιδί 5 ετών που παρουσίασε κοιλιακό άλγος χωρίς άλλα συνοδά συμπτώματα και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκαν αυξημένες τρανσαμινάσες >500 IU/ml, χωρίς να τεκμηριώνεται λοίμωξη ή άλλη αιτία που να δικαιολογεί την αύξηση αυτή.Το άλλο παιδί ηλικίας 2 ετών παρουσιάζει από διμήνου βαθμιαία αύξηση των τρανσαμινασών, η οποία διαπιστώθηκε μετά από εργαστηριακό έλεγχο, χωρίς να συνυπάρχει συμπτωματολογία.

«Το πρώτο παιδί νοσηλεύτηκε, βελτιώθηκε και εξήλθε σε άριστη κατάσταση. Το δεύτερο εισήχθη στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε ευρύ διαγνωστικό έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία της αύξησης των ηπατικών ενζύμων. Ο έλεγχος απέβη αρνητικός και σε όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του το παιδί παρέμεινε σε άριστη κατάσταση», καταλήγει η έκθεση του ΕΟΔΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν