ΕΟΔΥ: Οι αναπνευστικές λοιμώξεις στην χώρα μας έφτασαν στα επίπεδα που είχαν πριν την πανδημία

  • Ρούλα Τσουλέα
αναπνευστικές λοιμώξεις
Τι δείχνουν τα συνοπτικά δεδομένα για την πορεία των αναπνευστικών λοιμώξεων το 2023.

Κατακόρυφη αύξηση στις αναπνευστικές λοιμώξεις παρατηρήθηκε στη χώρα μας μετά το τέλος της πανδημίας της COVID-19, με τον κορωνοϊό να κυκλοφορεί ταυτοχρόνως με τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό  ιό, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σύμφωνα με τα συνοπτικά δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα, οι αναπνευστικές λοιμώξεις συνολικά έφτασαν το 2023 στα επίπεδα που είχαν πριν αρχίσει η πανδημία που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Η διαφορά όμως ήταν ότι εμφανίστηκαν και κορυφώθηκαν νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Το νέο κύμα που προκάλεσε η COVID-19 κυμάνθηκε σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυξημένες ήταν και οι νοσηλείες ασθενών σε απλές κλίνες.

Ευτυχώς, την τάση αυτή δεν ακολούθησαν οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι. Κυμάνθηκαν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το 2022. Οι σοβαρές εκβάσεις κατά κανόνα αφορούσαν ηλικιωμένα άτομα. Η διάμεση ηλικία των νέων διασωληνώσεων το 2023 ήταν τα 76 έτη. Αντίστοιχα των θανάτων ήταν τα 85 έτη.

αναπνευστικές λοιμώξεις

Η θετικότητα της γρίπης στην κοινότητα ξεπέρασε το 40% τις τελευταίες εβδομάδες του χρόνου. Ευτυχώς, όμως, το αντιγριπικό εμβόλιο είχε καλή αποτελεσματικότητα έναντι των ιών της γρίπης που κυκλοφορούσαν στη χώρα μας. Ήταν οι ιοί γρίπης τύπου Α(Η3), Α(Η1) και τύπου Β, με επικράτηση του τύπου A(H3).

αναπνευστικές λοιμώξεις

Συνολικά 68 ασθενείς με γρίπη χρειάσθηκαν νοσηλεία στην εντατική. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 66,5 έτη. Καταγράφηκαν επίσης 26 θάνατοι από γρίπη (η μέση ηλικία των θανόντων ήταν τα 74 έτη).

Όσον αφορά την θετικότητα του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, με εξαίρεση τις πρώτες εβδομάδες του 2023. Υπήρξε όμως μικρή αυξητική τάση τις τελευταίες εβδομάδες του 2023.

Φωτογραφία: iStock