ΕΟΔΥ: Νέες οδηγίες για τα γυμναστήρια και τα ομαδικά αθλήματα – Άγνωστη η ημερομηνία ανοίγματος

 • Γιάννα Σουλάκη
ΕΟΔΥ
Όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις οδηγίες για την πολυαναμενόμενη επαναλειτουργία των γυμναστηρίων, αλλά και την επανέναρξη των προπονήσεων των ομαδικών αθλημάτων ανάρτησε την Παρασκευή (22-05-20) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αν και είναι άγνωστη η ημερομηνία επανέναρξής τους.

Η επαναλειτουργία των γυμναστηρίων, αλλά και η επανέναρξη των ομαδικών αθλημάτων η οποία αναμένεται με μεγάλη προσμονή από μεγάλο μέρος του πληθυσμού, βρίσκεται στη φάση 7 του αρχικού σχεδιασμού της κυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Πρόκειται, δηλαδή, για την τελευταία φάση “ανοίγματος”, η οποία τοποθετείται στα τέλη Ιουνίου.

Ωστόσο, η έναρξη των συγκεκριμένων αθλητικών δραστηριοτήτων ενδέχεται να επανεξεταστεί στα τέλη Μαϊου από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με πληροφορίες, και εάν αποδειχθεί ότι το επιδημιολογικό background της χώρας είναι θετικό, τότε μπορεί αυτή να δρομολογηθεί και νωρίτερα.

Γυμναστήρια: Αντισηπτικά και αποστάσεις παντού – Μάσκες μόνο το προσωπικό

Η καθυστέρηση στο άνοιγμα των γυμναστηρίων οφείλεται στην ιδιαιτερότητα του κλειστού περιβάλλοντος στους χώρους εκγύμνασης, στους οποίους οι αθλούμενοι εξαιτίας της έντονης σωματικής δραστηριότητας που προϋποθέτει καλή και απρόσκοπτη λειτουργία της αναπνοής, δεν είναι εφικτό να χρησιμοποιούν προστατευτικές μάσκες. Ωστόσο, θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό του γυμναστηρίου.

Τα γυμναστήρια, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, θα λειτουργήσουν με την ταυτόχρονη παρουσία συγκεκριμένου αριθμού ατόμων, η οποία θα προσδιοριστεί ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του κλειστού χώρου άθλησης. Στον αριθμό αυτό θα συμπεριληφθεί και το προσωπικό.

Επιπροσθέτως:

Στον χώρο του γυμναστηρίου

Επιβάλλεται, μεταξύ άλλων:

 • να υπάρχουν αναρτήσεις στην είσοδο και σε εμφανή σημεία εσωτερικά του γυμναστηρίου, οδηγιών προφύλαξης που αφορούν τη νόσο COVID-19
 • η είσοδος των αθλουμένων να γίνεται με προ συνεννόηση και με πλήρη καταγραφή των προσωπικών στοιχείων (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο) καθώς και του είδους και της διάρκειας της άσκησης
 • να υπάρχει πρόβλεψη για επάρκεια υγειονομικού υλικού (αλκοολούχο αντισηπτικό, χειρουργικές μάσκες, γάντια μιας χρήσης)
 • να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων ανάμεσα στα όργανα (πχ διάδρομοι) και σχολαστικός καθαρισμός των οργάνων μετά από κάθε χρήση
 • η απαγόρευση χρήσης αποδυτηρίων, ντους, σάουνας. Προτείνεται η τοποθέτηση καρέκλας δίπλα από κάθε όργανο στην οποία ο αθλούμενος τοποθετεί τα ρούχα και το σάκο μεταφοράς τους
 • να υπάρχει αυστηρή τήρηση μέτρων φυσικής απόστασης (στην είσοδο της τουαλέτας)
 • προβλέπεται ειδικός τρόπος λειτουργίας των εγκαταστάσεων κλιματισμού σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΥ, «Λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας από ιογενείς και άλλες λοιμώξεις κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων»
 • απαγόρευση χρήσης μηχανημάτων αυτόματων πωλήσεων
 • διάθεση μόνο εμφιαλωμένου νερού

Προσωπικό:

Το προσωπικό, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, οφείλει -μεταξύ άλλων- να φορά υποχρεωτικά προστατευτική μάσκα σε όλη τη διάρκεια της εργασίας του, αλλά και να απέχει από αυτήν σε περίπτωση ασθένειας. Αν κάποια άτομα από το προσωπικό ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να τους ανατεθούν καθήκοντα με χαμηλό κίνδυνο έκθεσης.

Οδηγίες για τους αθλούμενους:

Συστήνεται:

 • η χρήση του κοντινότερου στον τόπο κατοικίας γυμναστηρίου
 • η μετακίνηση κατά προτίμηση με τα πόδια ή προσωπικό μεταφορικό μέσο
 • η χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ή/και πλύσιμο των χεριών πριν την έναρξη και στο τέλος της άσκησης καθώς και πριν από κάθε μετακίνηση σε άλλο όργανο γυμναστικής
 • η εφαρμογή κανόνων φυσικής απόστασης
 • η χρήση προσωπικών ειδών υγιεινής (πχ πετσέτα)
 • η χρήση ατομικών οργάνων γυμναστικής εάν είναι εφικτό από το μέγεθός τους (πχ μπάλες, λάστιχα, στρώματα)
 • το πλύσιμο των ρούχων, πετσετών που χρησιμοποιήθηκαν στο γυμναστήριο στο πλυντήριο με κοινό απορρυπαντικό, σε υψηλή θερμοκρασία (600 C)
 • η αποφυγή της γυμναστικής σε κλειστό χώρο, την τρέχουσα φάση της επιδημίας, εάν το άτομο ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο.

Κάντε το τεστ ασφαλούς επιστροφής στην αθλητική δραστηριότητα του ΕΟΔΥ:

Για περισσότερες πληροφορίες για την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ

Οι Οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα ομαδικά αθλήματα

Σε κάθε οργανωμένη αθλητική εγκατάσταση κρίνεται σκόπιμη η σύσταση ομάδας επαγγελματιών υγείας με την αρμοδιότητα διαχείρισης ύποπτου κρούσματος COVID-19 λοίμωξης καθώς και ορισμός υπεύθυνου για τη διαχείριση του υγειονομικού υλικού και την εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας (μέλους της ομάδας).

Τα μέλη της ομάδας είναι απαραίτητο να εκπαιδευτούν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ (πχ μέσω τηλεδιάσκεψης) στα μέτρα προσωπικής υγιεινής, ενώ οφείλουν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τα συμπτώματα της COVID-19 λοίμωξης.

Δείτε το ερωτηματολόγιο καταγραφής αθλούμενου για την ασφαλή επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα:

Στην αθλητική εγκατάσταση υποχρεωτικά θα πρέπει να διαμορφωθεί προκαθορισμένος χώρος για την απομόνωση/ αξιολόγηση ύποπτου για COVID-19 λοίμωξη κρούσματος με τουαλέτα, αλκοολούχα αντισηπτικά, χειρουργικές μάσκες καιγάντια μιας χρήσης

Α. ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (αθλητών, προπονητών, προσωπικού)

Προβλέπεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερος περιορισμός του αριθμού των εισόδων στην εγκατάσταση και η είσοδος να επιτρέπεται μόνο σε αθλητές, προπονητές, ιατρικό προσωπικό, τεχνικούς. Απαγόρευση εισόδου σε άτομα που δεν έχουν σχέση με την αθλητική εγκατάσταση

Στην είσοδο θα γίνεται έλεγχος από επαγγελματία υγείας εάν ο εισερχόμενος παρουσιάζει συμπτώματα συμβατά με COVID-19 λοίμωξη (πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή, κόπωση, μυαλγίες, πονόλαιμο, ανοσμία). Στην περίπτωση ύπαρξης συμπτωμάτων συστήνεται άμεση χορήγηση χειρουργικής μάσκας και μεταφορά του ατόμου σε χώρο απομόνωσης για λήψη φαρυγγικού δείγματος και επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ.

 Β. ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Επιβάλλεται η χρήση μάσκας από όλους και τήρηση της φυσικής απόστασης (ιδιαίτερη έμφαση σε άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου)

Απαγορεύεται, ωστόσο, η χρήση μάσκας από τους αθλητές κατά τη διάρκεια της άθλησης

Επιπροσθέτως επιβάλλεται, μεταξύ άλλων:

 • καθημερινή απολύμανση των επιφανειών σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες ΕΟΔΥ για μη υγειονομικούς χώρους
 • εξειδικευμένες οδηγίες υπάρχουν και για τους φυσικοθεραπευτές.

Επίσης, εξειδικευμένες και λεπτομερείς οδηγίες δίνονται για ασυμπτωματικούς αθλητές που έχουν αναρρώσει από την COVID-19 λοίμωξη, συμπτωματικούς αθλητές με εργαστηριακή επιβεβαίωση COVID-19 λοιμωξης, αλλά και για τις στενές επαφές αθλητών με εργαστηριακή επιβεβαίωση COVID-19 λοίμωξης.

Σε περίπτωση θετικού δείγματος την ιχνηλάτηση της ομάδας και όλων των επαφών αναλαμβάνει ο ΕΟΔΥ.

Δείτε περισσότερες οδηγίες σχετικά με τα ομαδικά αθλήματα και τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων σε αθλητές, στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ