ΕΟΔΥ: Νέα πρόσωπα και νέα Εποχή στο πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΟΔΥ
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για τα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ).

Με τη συγκρότηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και με την προηγούμενη απόφαση μετατροπής του Οργανισμού από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΙ, ολοκληρώθηκαν οι ριζικές αλλαγές στον Οργανισμό και πλέον ετοιμάζεται να περάσει σε νέα εποχή.

«Ο ΕΟΔΥ εξελίσσεται πλέον σε έναν σύγχρονο Οργανισμό που θα καλύπτει τις ανάγκες της χώρας στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, με δυνατότητα να δίνει λύσεις στα έκτακτα περιστατικά που μπορεί να προκύπτουν, όπως το προσφυγικό-μεταναστευτικό, το οποίο μετά την αύξηση των ροών είναι βασικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας.

Ποιό είναι το νέο Δ.Σ. του ΕΟΔΥΥ

Όπως είχε γίνει γνωστό μέσω δημοσιευμάτων τις προηγούμενες μέρες, στο τιμόνι του ΕΟΔΥ επικεφαλής τίθεται ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, ένα πρόσωπο το οποίο αποτελεί προσωπική επιλογή του υπουργού Υγείας και απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του.  Μάλιστα η διαρροή του ονόματος του κ. Αρκουμανέα στον τύπο, είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και σχόλια, καθώς εσφαλμένα συσχετίστηκε με μια υποτιθέμενη … κουμπαριά με τον Βασίλη Κικίλια. Η φήμη διαψεύστηκε ακαριαία από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας με δημόσια ανάρτηση.

Δείτε σχετικά – Κικίλιας: «Αυτοί είναι οι κουμπάροι μου κι όχι ο Αρκουμανέας!»

«Στο πλαίσιο των μοντέρνων ευρωπαϊκών κέντρων ελέγχου νοσημάτων, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ είναι οικονομολόγος με MBA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, ώστε μετά από πολλά χρόνια να διοικηθεί σωστά ο Οργανισμός. Στις θέσεις των δύο Αντιπροέδρων, με αρμοδιότητες ο πρώτος για τα μη μεταδοτικά και ο δεύτερος για τα μεταδοτικά νοσήματα, τοποθετήθηκαν καθηγητές Πανεπιστημίου εγνωσμένης αξίας, με εξειδίκευση στην επιδημιολογία και στις λοιμώξεις», τονίζει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Δείτε αναλυτικά ποια είναι τα νέα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τον νέο ΕΟΔΥ με τριετή θητεία, σύμφωνα με το ΦΕΚ:

1. ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Ηλία, πτυχιούχος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά, ως ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΔΣ του φορέα, με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

2. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ του Βασιλείου, Καθηγητής στην Σχολή Επιστημών Υγείας και Αγωγής- Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, ως Αντιπρόεδρος του ΔΣ του φορέα, αρμόδιος για τα ΜΗ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΑ νοσήματα, με καθεστώς πλήρους απασχόλησης με αναπληρωματικό μέλος του την ΣΑΜΠΑΤΑΚΟΥ ΕΛΕΝΗ του Τζαννέτου, Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ- ΓΝΑ «Ιπποκράτειο».

3. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Δημητρίου, Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, ως Αντιπρόεδρος του ΔΣ του φορέα, αρμόδιος για τα ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΑ νοσήματα, με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, με αναπληρωματικό του μέλος την ΠΙΑΓΚΟΥ ΜΑΡΙΑ του Νικολάου, Επίκουρη Κα- θηγήτρια Εργαστηρίου Ανατομίας-ΕΚΠΑ.

4. ΣΟΥΡΒΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Κωνσταντίνου, Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωματικό του μέλος την ΔΡΕΛΙΩΖΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ του Παναγιώτη, Προϊσταμένη Τμήματος Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Διεθνών Συνεργασιών – 2π Υ.Πε. Πειραιώς και Αιγαίου.

5. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ του Κωνσταντίνου, Δικηγόρος, ως τακτικό μέλος, με αναπληρωματικό του μέλος την ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΡΙΣΤΕΑ του Κωνσταντίνου.

6. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ του Κωνσταντίνου, Επικ. Επιμελητής Β ́ στην Παν/μιακή Καρδιολογική Κλινική- ΓΝΑ «Ιπποκράτειο», ως τακτικό μέλος, με αναπληρωματικό του μέλος την ΤΣΑΤΣΑΡΑΓΚΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του Παναγιώτη, Γενική Ιατρό.

Χρέη Προέδρου κατά την απουσία του Π. Αρκουμανέα, θα εκτελεί ο Αντιπρόεδρος Παναγιωτάκος Δημοσθένης, ο οποίος στην συγκεκριμένη περίπτωση θα αναπληρώνεται από το αναπληρωματικό του μέλος.

Η μετατροπή του ΕΟΔΥ από Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε Ιδιωτικού (ΝΠΙΔ)

Στις 16 Οκτωβρίου στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίστηκε το νομοσχέδιο «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας», με το οποίο το Υπουργείο Υγείας μετέρεψε τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Δείτε επίσης: Ποιες είναι οι 5 παρεμβάσεις στο νέο νομοσχέδιο

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ισχυρίστηκε ότι αυτό αποφασίστηκε, ώστε ο ΕΟΔΥ να αποτελέσει «έναν οργανισμό ευέλικτο για να αντιμετωπίζει το έκτακτο γεγονός και να παρεμβαίνει σε κρίσεις όπως το μεταναστευτικό». Ισχυρίστηκε ότι αυτή η νομική μορφή επιτρέπει στον ΕΟΔΥ με μεγαλύτερη ταχύτητα να προσλάβει προσωπικό για να αντιμετωπίσει έκτακτα περιστατικά. Επιπλέον υπεραμύνθηκε της αλλαγής των απαιτούμενων προσόντων του προέδρου του ΕΟΔΥ, δηλαδή να μην απαραίτητη εμπειρία από τον χώρο της Υγείας, υποστηρίζοντας ότι τόσα χρόνια «αναγκάζαμε επιστήμονες και καθηγητές να κάνουν τους μάνατζερ».

Δείτε επίσης – Κικίλιας: Μάνατζερ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και επιστήμονες οι αντιπρόεδροι

Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε σε σχετική ομιλία του στη Βουλή το Σώμα, ότι στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου του ΕΟΔΥ ενσωματώθηκαν οι επισημάνσεις των κομμάτων και τόνισε: «Είναι εμφανές, λοιπόν, ότι εδώ δεν πρόκειται για κάτι κομματικό, για κάτι ρεβανσιστικό, για κάτι το οποίο έχει να κάνει με μικροπολιτική. Έχουμε θέματα σε όλη τη χώρα. Έχουμε πολλές προαναχωρησιακές δομές και έχουμε μια κρίση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Αυτήν την κρίση πρέπει να την αντιμετωπίσουμε».

Δείτε το σχετικό ΦΕΚ