ΕΟΔΥ: Μαζικός εμβολιασμός παιδιών στη Μόρια της Λέσβου

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΟΔΥ
Μαζικούς εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων θα πραγματοποιήσει άμεσα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με τη συνεργασία των Γιατρών του Κόσμου, στο Κέντρο Υποδοχής της Μόριας Λέσβου.

Ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου, θα πραγματοποιήσουν από κοινού -από την Τρίτη 10.12.2019 έως και το Σάββατο 14.12.2019- μαζικό εμβολιασμό παιδιών και εφήβων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια της Λέσβου.

Θα χορηγηθούν τα εξής εμβόλια:

  • MMR κατά της ερυθράς, ιλαράς & παρωτίτιδας και
  • PCV κατά του πνευμονιόκοκκου

Ο εμβολιασμός που θα πραγματοποιηθεί και με την υποστήριξη του Ελληνικού Στρατού, ενώ εντάσσεται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό των ευαίσθητων ομάδων στις δομές φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών. Με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου μαζικού εμβολιασμού, που είναι ο μεγαλύτερος που έχει υλοποιηθεί σε Κέντρο Υποδοχής & Ταυτοποίησης, θα έχει εμβολιαστεί σχεδόν το σύνολο των παιδιών που φιλοξενούνται στο ΚΥΤ της Μόριας.

ΕΟΔΥ: Έχουν ολοκληρωθεί πάνω από 1.000 εμβολιασμοί – Έχουν παραχωρηθεί ακόμη 2.000 εμβόλια

«Στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων που έχει θέσει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με στόχο την επίτευξη της μέγιστης δυνατής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού στα ΚΥΤ και στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων & Μεταναστών, πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα 30.11.2019 έως και 04.12.2019 εμβολιασμοί στα ΚΥΤ της Λέσβου (εμβολιασμός 600 παιδιών με MMR) και της Χίου (εμβολιασμός 450 παιδιών MMR και 200 με PCV)», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Επίσης, ο ΕΟΔΥ παραχώρησε δωρεάν 2.000 εμβόλια MMR στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, ανταποκρινόμενος στο αίτημα τους, προκειμένου να προβούν σε εμβολιασμό παιδιών στη Μόρια.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι: «Ο εμβολιασμός αποτελεί αποδεδειγμένα μία από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εκτιμάται ότι κάθε χρόνο προλαμβάνονται μέσω του εμβολιασμού, σχεδόν 3 εκατομμύρια θάνατοι, ανά την υφήλιο, και 750.000 παιδιά σώζονται από αναπηρία».