ΕΟΔΥ: Κανένα κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΟΔΥ
Κανένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, ούτε σε άλλη χώρα της Ευρώπης, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας - ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ)

Διευκρινήσεις για τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας εξέδωσε ο ΕΟΔΥ.

όπως αναφέρουν οι ειδική επιστήμονες του Οργανισμού, «για τη χρονική περίοδο που αφορά στο έτος 2019 έως και σήμερα 19/06/2019, δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, ούτε σε άλλη χώρα της Ευρώπης»

ΕΟΔΥ: Αναμένεται αύξηση της κυκλοφορίας των ιών που μεταδίδονται από τσιμπήματα κουνιουπιού

Ο ΕΟΔΥ διευκρινίζει, ωστόσο, ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου, όπως και άλλοι ιοί που μεταδίδονται μέσω τσιμπήματος κουνουπιού, ανήκει στα νοσήματα που αναμένεται να εμφανίσουν αύξηση της κυκλοφορίας τους τα επόμενα χρόνια, λόγω συνδυασμού παραγόντων μεταξύ των οποίων σημαντικό ρόλο παίζει η κλιματική αλλαγή.

«Χαρακτηριστικό είναι ότι ο συγκεκριμένος ιός έχει εγκατασταθεί σε όλες σχεδόν τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου με επέκταση των γεωγραφικών περιοχών κυκλοφορίας του κατά την περσινή περίοδο, κατά την περσινή περίοδο 2018, η κυκλοφορία του ιού ήταν ιδιαιτέρως έντονη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας».

Ωστόσο, ακόμη και πέρυσι, η πιθανότητα σοβαρής νόσησης από τον ιό για τον μόνιμο πληθυσμό της χώρας ήταν μικρή (περίπου 2 ασθενείς ανά 100.000 πληθυσμού), αναφέρει ο ΕΟΔΥ και συμπληρώνει:

«Ως εκ τούτου, η πιθανότητα αυτή για τους επισκέπτες στη χώρα μας εκτιμάται ότι είναι εξαιρετικά χαμηλή, αναλογικά με το διάστημα παραμονής τους στη χώρα, ακόμη και σε περιοχές που καταγράφεται κυκλοφορία του ιού».

Μέτρα προστασίας Δημόσιας Υγείας

Οι υγειονομικές αρχές ωστόσο, βρίσκονται σε επιφυλακή. Στο πλαίσιο σχεδιασμού και λήψης μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, έχουν εγκαίρως προβεί σε δράσεις πρόληψης, συμπεριλαμβανομένων δράσεων ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τα ενδεικνυόμενα μέτρα ατομικής προστασίας, καθώς είναι πιθανή η επανακυκλοφορία του ιού και στη φετινή περίοδο, τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα μέτρα πρόληψης από τα κουνούπια: www.eody.gov.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν