ΕΟΔΥ: Ήρθαν και στην Ελλάδα οι υποπαραλλαγές ΒQ.1 και ΒQ.1.1 – Εντοπίστηκαν 15 κρούσματα

  • Γιάννα Σουλάκη
Eris
Ταυτοποιήθηκαν και στη χώρα μας και μάλιστα σε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, οι υπερμεταδοτικές παραλλαγές ΒQ.1 και ΒQ.1.1, για τις οποίες τα Κέντρα Λοιμώξεων Ευρώπης και Αμερικής (ECDC-CDC) έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου πριν από λίγες ημέρες. Στη χώρα μας εντοπίστηκαν συνολικά 15 κρούσματα και από τις δύο υποπαραλλαγές της Όμικρον (ΒQ.1 και BQ.1.1) και 66 κρούσματα της "Κένταυρος", η οποία να σημειωθεί πως διασπείρεται σχετικά αργά.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, και στα 629 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 01 Σεπτεμβρίου 2022 έως 18 Οκτωβρίου 2022, απομονώθηκε το στέλεχος Όμικρον (B.1.1.529). 

Από αυτά:

  • 10 ταυτοποιήθηκαν ως BQ.1
  • 5 ως ΒQ.1.1 (υπο-παραλλαγές της ΒΑ.5),
  • 35 ταυτοποιήθηκαν ως «Κένταυρος» (BA.2.75), που αποτελεί υποπαραλλαγή της BA.2 .

Συνολικά, έως τώρα έχουν ταυτοποιηθεί 66 στελέχη με υπο-παραλλαγή «Κένταυρος» (BA.2.75).

Να σημειωθεί πως οι δύο πιο συχνές υποπαραλλαγές του στελέχους Όμικρον που απομονώθηκαν από εγχώρια δείγματα από τυχαία δειγματοληψία ήταν το BA.5 με ποσοστό 95,5%, ακολουθούμενο από το BA.2 με ποσοστό 2,6%.

ΒQ.1: Διαθέτει τα εφόδια να κυριαρχήσει στον πλανήτη έναντι της ΒΑ.5

Η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον ΒQ.1. και η παράγωγή της BQ.1.1,  διαθέτουν όλα τα “εφόδια” για να γίνουν οι επόμενες κυρίαρχες παραλλαγές που θα κυριαρχήσουν στον πλανήτη, όπως αναφέρουν οι ρυθμιστικές υγειονομικές αρχές Ευρώπης και Αμερικής.

Όπως τόνισε μάλιστα μιλώντας στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αν η ΒQ.1 εμφανιστεί στην Ελλάδα, δεν αποκλείεται να “κατασπαράξει” εύκολα την παραλλαγή “Κένταυρος” (ΒΑ.2.75.2) που εξελίσσεται αργά, αλλά και να κυριαρχήσει έναντι της ΒΑ.5.

Δείτε επίσης: Σαρηγιάννης για νέα μετάλλαξη ΒQ.1: Έχει τη δυναμική να “κατασπαράξει” τις υπάρχουσες

Οι λοιμώξεις BQ.1 και BQ.1.1 των υποπαραλλαγών του SARS-CoV-2 της οικογένειας Όμικρον διπλασιάζονται στις ΗΠΑ, ενώ την ίδια στιγμή και η Ευρώπη (ECDC) προειδοποίησε την Παρασκευή (21/10) για μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, που αναμένεται να φτάσει σε ποσοστό άνω του 50% έως τον Δεκέμβριο και έως 80% μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023.

Οι επιστήμονες έχουν χαρακτηρίσει «τρελή» τη διαφυγή ανοσίας της BQ.1.1 (η οποία ανήκει στην οικογένεια ΒQ.1 των υποπαραλλαγών της Όμικρον) κι αυτό την καθιστά αυτή τη στιγμή, ως τον “υπ’ αριθμόν 1 κίνδυνο” για τη διασπορά νέου κύματος Covid-19.