ΕΟΔΥ – Γρίπη: Σε «χαμηλές πτήσεις» με 3 κρούσματα σε 4 εβδομάδες – Αυξάνονται τα κρούσματα «γριπώδους συνδρομής»

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Σε χαμηλή δραστηριότητα κινείται η εποχική γρίπη στη χώρα μας με μόλις 3 κρούσματα να σημειώνονται σε 4 εβδομάδες, σύμφωνα με την νεότερη έκθεση του ΕΟΔΥ. Ωστόσο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε καθώς τα κρούσματα "γριπώδους συνδρομής" αυξάνονται.

Ήπια χαρακτηρίζεται η δραστηριότητα των ιών της εποχικής γρίπης στη χώρα μας, με πολύ λίγα ύποπτα κρούσματα να εντοπίζονται κάθε εβδομάδα από τα ειδικά εργαστήρια και ακόμη λιγότερα να βρίσκονται θετικά.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ (3/11), από τις 3 έως τις 30 Οκτωβρίου έχουν αναλυθεί συνολικά 165 δείγματα. Από αυτά, μόλις τα τρία βγήκαν θετικά σε ιό της εποχικής γρίπης και συγκεκριμένα 2 στον υπότυπο Α (Η1Ν1)pdm09 και ένα στον υπότυπο Α (Η3Ν2).

Αύξηση γριπώδους συνδρομής

Ωστόσο, παρατηρήθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες αύξηση στις επισκέψεις στους γιατρούς με συμπτώματα «γριπώδους συνδρομής» (πυρετός πάνω από 37, βήχα ή και πονόλαιμο).

Κρούσματα γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις

Στις αρχές Οκτωβρίου, οι επισκέψεις με «γριπώδη συνδρομή» ήταν λίγο πάνω από 3% στο σύνολο των επισκέψεων σε γιατρούς, για να ξεπεράσει το 4% στο τέλος του μήνα, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί.