ΕΟΔΥ- Ευλογιά των πιθήκων: Tρία κρούσματα σε ένα μήνα στην Ελλάδα – Όλοι άνδρες, ο μικρότερος 16 ετών

  • Γιάννα Σουλάκη
ευλογιά των πιθήκων
Ύφεση καταγράφεται στη δραστηριότητα της νόσου της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, με μόλις τρία νέα κρούσματα σε έναν μήνα. Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 82. Είναι όλοι άνδρες, ενώ μεταξύ αυτών και ανήλικοι 16 ετών.

Τρία κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων καταγράφηκαν στη χώρα μας τον τελευταίο μήνα, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΕΟΔΥ, κάτι που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των περιστατικών με τη λοίμωξη στα 82.

Ολα τα κρούσματα είναι άνδρες με διάμεση ηλικία τα 37 έτη. Μάλιστα, όπως προκύπτει από την έκθεση του ΕΟΔΥ, μεταξύ των κρουσμάτων υπάρχει και τουλάχιστον ένας ανήλικος, καθώς το εύρος της ηλικιακής κατανομής είναι από 16 έως 62 ετών.

Οι 24 από τους 82 που διαγνώστηκαν ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (28%).

ΕΟΔΥ: Τι είναι η Ευλογιά των Πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Εκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Τον Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 8 Νοεμβρίου 2022 καταγράφηκαν 25.375 κρούσματα της νόσου σε 45 διαφορετικές χώρες.