ΕΟΔΥ: Ερωτηματικά για το μέλλον των συμβασιούχων στις Κινητές Ομάδες Υγείας

  • Iatropedia newsroom
ΕΟΔΥ
Στον "αέρα" νιώθουν οι εργαζόμενοι στις ΚΟμΥ του ΕΟΔΥ μια και οι συμβάσεις τους λήγουν στις 30 Νοεμβρίου.

Το σωματείο των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ έστειλε επιστολή, προς τον Πρωθυπουργό και την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη,  όπου εκφράζει την αγωνία του, όσον αφορά το εργασιακό μέλλον των 1.047 συμβασιούχων υπαλλήλων ΙΔΟΧ, επαγγελματιών υγείας, διοικητικών υπαλλήλων και οδηγών.

Ζητούν να ενταχθούν οι ΚΟμΥ του ΕΟΔΥ στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, συμβάλλοντας έτσι στην αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και να συνεχίσουν να εργάζονται στις θέσεις τους μετά τις 30 Νοεμβρίου που λήγουν οι συμβάσεις τους.

Στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου, οι εργαζόμενοι στις Κινητές αυτές Ομάδες Υγείας, είναι γύρω στους πενήντα. Έχουν ενεργή σύμβαση, κατόπιν διαδοχικών παρατάσεων – όπως λένε – έως και τις 30 Νοεμβρίου 2023.

Μιλώντας στην ΕΡΤ  Τρίπολης ο πρόεδρος του Σωματείου, Παναγιώτης Κατσαρός, ζήτησε να διατηρηθούν οι ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στο χώρο της υγείας και συγκεκριμένα, να ενσωματωθούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, συμβάλλοντας, έτσι, στην αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Οι συμβασιούχοι, υπενθυμίζουν, ότι, βρέθηκαν, επί 3,5 χρόνια, στην πρώτη γραμμή, πραγματοποιώντας δειγματοληψίες, σ’ όλη τη χώρα, με μεγάλα διαστήματα αναστολής των αδειών τους, χωρίς ρεπό, με εξουθενωτικό ωράριο και με συνθήκες δύσκολες, εκτεθειμένοι σ’ όλους τους πιθανούς κινδύνους.

Δηλώνουν, ότι απέκτησαν εμπειρία ότι, συνέβαλλαν στην επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου του κορονοϊού, στην διερεύνηση των συρροών, στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, σε ποικίλες δομές, στην ανάλυση των δειγμάτων στο εργαστήριο του Οργανισμού, αλλά και στους εμβολιασμούς στα σπίτια, σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τα Κέντρα Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.