ΕΟΔΥ: Ασυνήθιστη μεγάλη διασπορά γρίπης τις τελευταίες εβδομάδες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
γρίπη
Παρά το γεγονός ότι η γρίπη εμφανίζει εποχική διακύμανση, με σταδιακή αύξηση της διασποράς του ιού από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο, ο ΕΟΔΥ καταγράφει τα περιστατικά της γρίπης καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και ειδικότερα φέτος, μέσα στο καλοκαίρι.

Αυξημένη διασπορά της γρίπης -κυρίως μεταξύ ατόμων νεαρής ηλικίας και σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας- κατέγραψε ο ΕΟΔΥ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως είχε αποκαλύψει το iatropedia.gr τις προηγούμενες ημέρες.

Δείτε επίσης: Ασυνήθιστη παρουσία γρίπης και ιώσεων μέσα στο καλοκαίρι – “Υπάρχει σύγχυση συμπτωμάτων με Covid”

Συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης που καταγράφεται είναι μικρός και, κατά κανόνα, αφορά στα σποραδικά κρούσματα του νοσήματος, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες η εικόνα έχει ανατραπεί, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

«Με δεδομένο ότι στο νότιο ημισφαίριο καταγράφηκε πρώιμη έναρξη του επιδημικού κύματος της γρίπης για τη φετινή περίοδο, ο ΕΟΔΥ παραμένει σε εγρήγορση και παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξη της δραστηριότητας του νοσήματος.

Υπενθυμίζεται ότι για την πρόληψη της διασποράς του ιού στην κοινότητα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής, και τα μέτρα προστασίας, ενώ ο εμβολιασμός παραμένει το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης για τον πληθυσμό», αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του Οργανισμού.