ΕΟΔΥ: Ακόμη 4 παιδιά «ύποπτα» κρούσματα της οξείας ηπατίτιδας – 9 τα συνολικά περιστατικά

  • Γιάννα Σουλάκη
ηπατίτιδα
Τέσσερα (4) παιδιά, ηλικίας από 4,5 έως 12 ετών, εντοπίστηκαν στην Ελλάδα με οξεία ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας. Τα συνολικά περιστατικά -που πληρούν τα κριτήρια του "ύποπτου κρούσματος"- στη χώρα μας, ανέρχονται σε 9, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, 650 περιστατικά οξείας ηπατίτιδας έχουν αναφερθεί σε 33 χώρες του κόσμου, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται σταθερή μείωση των περιστατικών διεθνώς.

Τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα τέσσερα νέα περιστατικά παιδιών, τα οποία πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Και τα τέσσερα παιδιά χρειάστηκαν νοσηλεία, ενώ μόνο το ένα από αυτά παραμένει στο νοσοκομείο, όμως, έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

Αναλυτικότερα, το πρώτο περιστατικό αφορά ένα παιδί 4,5 ετών που παρουσίασε ίκτερο χωρίς άλλα συνοδά συμπτώματα και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκαν αυξημένες τρανσαμινάσες >500 IU/ml, χωρίς να τεκμηριώνεται λοίμωξη ή άλλη αιτία που να δικαιολογεί την αύξηση αυτή. Το παιδί νοσηλεύεται, η κλινικοεργαστηριακή του εικόνα βελτιώνεται χωρίς να έχει ακόμη αποκατασταθεί πλήρως και η γενική του κατάσταση είναι καλή.

Τα άλλα τρία παιδιά ηλικίας 12 ετών, 6 ετών και 5,5 ετών παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, και αύξηση των τρανσαμινασών, η οποία διαπιστώθηκε μετά από εργαστηριακό έλεγχο.

«Όλα τα παιδιά νοσηλεύτηκαν, βελτιώθηκαν και εξήλθαν από το νοσοκομείο σε άριστη κατάσταση», αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην ανακοίνωσή τους.

Συνολικά τα «πιθανά κρούσματα» οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά στη χώρα μας μέχρι σήμερα ανέρχονται σε εννέα (9).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν