ΕΟΔΥ: Αυξάνονται τα κρούσματα φυματίωσης, αλλά δεν δηλώνονται όλα στην Ελλάδα

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΟΔΥ
Μετά την πανδημία καταγράφεται σημαντική αύξηση στις μεταδοτικότερες μορφές φυματίωσης, προειδοποιεί.

Αυξητικές τάσεις παρουσιάζουν τα κρούσματα φυματίωσης σε όλο τον κόσμο, καθώς ο πλανήτης κινείται πλέον ελεύθερα, χωρίς τους περιορισμούς που είχε επιβάλλει η πανδημία, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι στη χώρα μας παρατηρείται σημαντική υποδήλωση των κρουσμάτων. Πριν την πανδημία αναφέρονταν ετησίως περίπου 570 περιστατικά με ενεργό φυματίωση. Αντιστοιχούν σε περίπου 5,2 περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού, σύμφωνα με δεδομένα της περιόδου 2004-2019.

Ωστόσο ο ΕΟΔΥ εκτιμά ότι ο αληθινός αριθμός ήταν πολύ μεγαλύτερος, αλλά δεν δηλώνονταν όλα. Τις επισημάνσεις αυτές έκανε με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης.

«Η διαχρονική τάση στον ετήσιο συνολικό αριθμό κρουσμάτων ενεργού φυματίωσης  παραμένει πτωτική στο γενικό πληθυσμό», τονίζει. Είναι, όμως, σταθερά ανοδική στους αλλοδαπούς και σε ορισμένες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται:

  • Οι διαμένοντες σε δομές φιλοξενίας
  • Οι ηλικιωμένοι
  • Οι ασθενείς με ανοσοκαταστολή

Όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων σε Έλληνες, η ηλικιακή ομάδα με τον  υψηλότερο επιπολασμό είναι αυτή των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών.

Αύξηση στις μεταδοτικότερες μορφές

Ειδικά στην αποδρομή της πανδημίας, καταγράφεται σημαντική αύξηση των μεταδοτικότερων μορφών φυματίωσης, προειδοποιεί ο ΕΟΔΥ. Οι μορφές αυτές είναι:

  • Η εκτεταμένη πνευμονική φυματίωση
  • Η παρουσία σπηλαίου στους πνεύμονες

Για την ανάσχεσή της είναι απαραίτητη η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στην κατάλληλη αντιφυματική αγωγή. Αυτό είναι σημαντικό για να θεραπεύονται άμεσα και να προλαμβάνεται η διασπορά της στην κοινότητα.

«Σημαντικό ποσοστό ασθενών με ενεργό φυματίωση αρχίζουν αντιφυματική αγωγή, αλλά τη διακόπτουν πριν την ολοκλήρωσή της», τονίζει ο οργανισμός. Η τακτική αυτή ενέχει «κίνδυνο υποτροπής της μεταδοτικής νόσου και ανάπτυξης αντοχής στα βασικά αντιφυματικά φάρμακα», προειδοποιεί.

«Με γνώμονα την προστασία των ασθενών αλλά και της δημόσιας υγείας… απαιτείται η  επανασυγκρότηση των δράσεων Δημόσιας Υγείας για την ανάσχεση της φυματίωσης, με πρώτο βήμα τη διασφάλιση της ολοκληρωμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης των κρουσμάτων», καταλήγει ο ΕΟΔΥ.

Φωτογραφία: iStock