Εντός της ημέρας η ΚΥΑ για τη δήλωση και έκδοση βεβαίωσης νόσησης σε εμβολιασμένους

  • Γιάννα Σουλάκη
πιστοποιητικό
Εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας η νέα Υπουργική Απόφαση που δίνει το δικαίωμα στους εμβολιασμένους νοσήσαντες από Covid να μπορούν να εκδίδουν πιστοποιητικό νόσησης, αλλά και να λαμβάνουν την πενθήμερη άδεια από την εργασία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, η νέα Υπουργική Απόφαση, την οποία προανήγγειλε την προηγούμενη Πέμπτη η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, θα δίνει τη δυνατότητα στους εμβολιασμένου πολίτες με ένα απλό rapid test να μπορούν να εκδίδουν πιστοποιητικό νόσησης, αλλά και να ασκούν το δικαίωμα της κατ’ οίκον ανάρρωσης και κατ’ οίκον περιορισμού για 5 ημέρες, σύμφωνα με το νέο προσαρμοσμένο στη διασπορά της Όμικρον νέο πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Η απόφαση ελήφθη για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα διαγνωστικά κέντρα για τα PCR τεστ, κάτι που ωστόσο δεν θα αποφύγουν οι ανεμβολίαστοι, για τους οποίους παραμένει η υποχρέωση διενέργειας μοριακού ελέγχου για την έκδοση πιστοποιητικού.

Μέχρι σήμερα, στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ δεν υπήρχε η επιλογή οι εμβολιασμένοι να δηλώνουν τη νόσησή τους με rapid test, που έχει διενεργηθεί σε φαρμακείο. Από την εφαρμογή της απόφασης και μετά, όμως, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να πάρουν την 5ημερη άδεια από τη δουλειά τους, δηλαδή θα γίνεται δεκτό από τους εργοδότες και θα εκδίδουν και το πιστοποιητικό τους.

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Την ίδια στιγμή, έρχονται και αλλαγές στα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Μέχρι τώρα, για να εκδοθεί πιστοποιητικό εμβολιασμού απαιτείται να περάσουν 30 μέρες από το θετικό PCR test. Ο χρόνος αυτός, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, αναμένεται να μειωθεί στις 15 μέρες, σύμφωνα με τα νέα χαρακτηριστικά του ιού Όμικρον, που κάνει συντομότερη επώαση και πιο βραχείας χρονικής διάρκειας συμπτώματα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ετοιμάζεται και ρύθμιση για την αναστολή του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους πολίτες που νοσούν από κορονοϊό. Ωστόσο, αυτό είναι ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο, καθώς δεν είναι γνωστό για πόσο καιρό θα απενεργοποιείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ και τεχνικά είναι μια περίπλοκη διαδικασία.