Εντοπίσθηκε γονίδιο που οδηγεί σε καρκίνο στο πάγκρεας

  • Iatropedia
Ένα γονίδιο που επηρεάζει το σχήμα των φυσιολογικών κυττάρων του παγκρέατος ευθύνεται σύμφωνα με ομάδα ερευνητών για την ανάπτυξη καρκίνου στο συγκεκριμένο όργανο

Ερευνητές από την Mayo Clinic στις ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο του Όσλο στην Νορβηγία εντόπισαν ένα γονίδιο, την πρωτεϊνική κινάση D1 (PKD1) που αλλάζει το σχήμα των λοβίων κυττάρων στο πάγκρεας τα οποία εκκρίνουν πεπτικά ένζυμα με αποτέλεσμα, όπως λένε χαρακτηριστικά, να στρώνει τον δρόμο στην εκδήλωση καρκίνου του παγκρέατος, μιας από τις πιο επιθετικές μορφές της νόσου. Δοκιμάζοντας την θεωρία τους σε τρισδιάστατο μοντέλο παγκρεατικών κυττάρων από ποντίκια, οι επιστήμονες διεπίστωσαν ότι η πορώδης δομή που έδωσε η πρωτεϊνική κινάση στα κύτταρα αυτά τα κατέστησε περισσότερο ευάλωτα, προκαλώντας βλάβες που ενείχαν τον κίνδυνο να σηματοδοτήσουν την ανάπτυξη καρκινικών όγκων.

Αντιθέτως, αντιστρέφοντας την διαδικασία με μπλοκάρισμα της δράσης του συγκεκριμένου γονιδίου οι ερευνητές παρατήρησαν μείωση του αριθμού των μεταλλαγμένων κυττάρων και των βλαβών που είχαν προκληθεί. Υπό φυσιολογικές συνθήκες τα κύτταρα παίρνουν την μορφή αυτή έπειτα από βλάβη ή φλεγμονή στο πάγκρεας αλλά η διαδικασία είναι αναστρέψιμη. Βάσει των αποτελεσμάτων της σχετικής μελέτης που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature Communications, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η στοχοποίηση του «ενόχου» γονιδίου PKD1 θα οδηγήσει σε νέους τρόπους αναχαίτισης της ανάπτυξης όγκων στο πάγκρεας οι οποίοι θεωρούνται από τους δυσκολότερους να αντιμετωπισθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν ο καρκίνος δίνει σημάδια!

Καρκίνος Προστάτη: Σοβαρή Κακοήθεια ή ''Λιοντάρι Χωρίς Δόντια'';