Εντόπισαν στην Πάτρα ιό που μοιάζει με την ινδική μετάλλαξη

  • Γιάννα Σουλάκη
μεταλλαγμένα
Στην Πάτρα εντοπίστηκε νέο μεταλλαγμένο στέλεχος στην Ελλάδα, που μοιάζει με το στέλεχος του κορονοϊού της Ινδίας και το οποίο εμφανίζεται ως ιδιαίτερα επιθετικό.

Καθώς ελάχιστα είναι ακόμη γνωστά για το συγκεκριμένο στέλεχος, οι επιστήμονες είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί. Το κρούσμα αποκαλύφθηκε αρκετές ημέρες μετά τη θετική του διάγνωση, καθώς οι αναλύσεις απαιτούν ειδική διαδικασία και δεν γίνονται άμεσα.

Στην Ευρώπη η ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού εντοπίστηκε πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα στο Βέλγιο, σε φοιτητές που είχαν έρθει από την Ινδία στη χώρα και σύμφωνα με τους επιστήμονες πιθανότατα ήταν θύματα κάποιας υπερμετάδοσης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους.

Η Βρετανία έχει κλείσει τα σύνορά της με την Ινδία, προκειμένου να περιορίσει όσο το δυνατόν καλύτερα τον κίνδυνο εισόδου του μεταλλαγμένου στελέχους εντός των συνόρων.

«Δεν υπάρχει περίπτωση οτιδήποτε κυκλοφορεί σε μία χώρα, να μην έρθει και στη δική μας. Από τη στιγμή που τα σύνορα είναι ανοιχτά και ο κόσμος μετακινείται, είναι φυσικό να μπαίνουν μεταλλάξεις στη χώρα μας», εξηγεί σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Θάνος, ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).