Εντόπισαν χημικό δείκτη που “προβλέπει” το Αλτσχάιμερ 10 χρόνια νωρίτερα!

  • Iatropedia
Επιστήμονες ανακάλυψαν μια χημική ουσία στο αίμα που δείχνει αν οι άνθρωποι θα έχουν μείωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, ακόμα και 10 χρόνια προτού εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Ψάχνοντας για τα πρώιμα σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ, ανέλυσαν τα επίπεδα 1.129 πρωτεϊνών στο αίμα πάνω από 200 διδύμων ατόμων.

Συνέκριναν τα αποτελέσματα με τα δεδομένα από τεστ γνωστικής λειτουργίας κατά την επόμενη δεκαετία.

Διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της πρωτεΐνης “ΜΑΡΚΑΡΚ5” έτειναν να είναι χαμηλότερα στα άτομα των οποίων η εγκεφαλική λειτουργία παρουσίασε μείωση.

Η ΜΑΡΚΑΡΚ5 συμμετέχει στην μετάδοση των χημικών μηνυμάτων μέσα στο σώμα, αν και ο ακριβής τρόπος που συνδέεται με την εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών είναι ακόμα ασαφής.

Οι περιπτώσεις άνοιας αναμένεται να τριπλασιαστούν σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2050, αλλά δεν υπάρχει ακόμα καμία γνωστή θεραπεία.

Αυτό μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από μια δεκαετία προτού οι πρώτες αλλαγές στον εγκέφαλο καταλήξουν σε εμφανή συμπτώματα, όπως απώλεια μνήμης, σύγχυση και αλλαγή της προσωπικότητας.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι απαραίτητο να ξεκινήσει η θεραπεία ασθενών χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, προκειμένου να προστατευθεί όσο καλύτερα γίνεται ο εγκέφαλός τους από τις επιπτώσεις του Αλτσχάιμερ.

http://www.bbc.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νόσος Αλτσχάιμερ: πως θα καταλάβετε τα ύποπτα σημάδια

Χρήσιμες συμβουλές σε συγγενείς ατόμων με Αλτσχάιμερ