Έντονη διαμαρτυρία της ΠΟΑμΣΚΠ για το ΦΕΚ που αναφέρει τις μη αναστρέψιμες παθήσεις

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η ΠΟΑμΣΚΠ διαμαρτύρεται εντόνως μετά την δημοσίευση του ΦΕΚ Τεύχος Β΄ Αρ. Φύλλου 1560/8.5.2018 αναφορικά με την Αντικατάσταση του Πίνακα των παθήσεων που χαρακτηρίζονται Μη-Αναστρέψιμες και για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας κρίνεται επ΄ αόριστον.. Συγκεκριμένα, στην σελίδα 16964, στην παράγραφο με τα Νοσήματα του Νευρικού Συστήματος όπου έχουν ενσωματωθεί μορφές της Πολλαπλής Σκλήρυνσης αναφέρεται ότι ο πάσχων πρέπει να έχει ποσοστό αναπηρίας ≥67% και να έχει περάσει τουλάχιστον 2 διετείς κρίσεις από Υγειονομική Επιτροπή, προκειμένου να πάρει πιστοποιητικό αναπηρίας εφόρου ζωής.

Η ΠΟΑμΣΚΠ θεωρεί ότι η απόφαση βάζει φραγμούς στην εφόρου ζωής πιστοποίηση της αναπηρίας των πασχόντων που νοσούν από σοβαρές μορφές της Πολλαπλής Σκλήρυνσης (ή που μπορεί να υποπέσουν στη δευτεροπαθώς προϊούσα μορφή) αναγκάζοντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους να περνούν τακτικά τον Γολγοθά των ΚΕΠΑ.

Η συγκεκριμένη απόφαση δεν ικανοποιεί το πάγιο αίτημα της ΠΟΑμΣΚΠ για ένταξη της ΠΣ-ΣΚΠ στις μη Αναστρέψιμες παθήσεις, ούτε αντικατοπτρίζει τα όσα συζητήθηκαν στις συναντήσεις με το Υπουργείο Εργασίας και την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή.

Για τον λόγο αυτό:

Ζητούν  την ΑΜΕΣΗ έκδοση διευκρινιστικής οδηγίας και την άμεση συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα.

Το ιστορικό

Να θυμίσουμε ότι ο Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας αναθεωρήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017. Με την Υπουργική Απόφαση της 8ης Ιανουαρίου 2018, οι μη αναστρέψιμες παθήσεις διευρύνθηκαν από 43 σε 143 αλλά δεν περιελάμβαναν την Πολλαπλή Σκλήρυνση. Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε τότε, στις αρχές Φεβρουαρίου, και με πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, συνεδρίασε η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή για τον προσδιορισμό των ποσοστών αναπηρίας και των μη αναστρέψιμων παθήσεων, με αντικείμενο την επανεξέταση της πρόσφατης εισήγησής της.

Η Επιτροπή εισηγήθηκε την ένταξη στις μη αναστρέψιμες παθήσεις της Πολλαπλής Σκλήρυνσης στις περιπτώσεις της πρωτοπαθώς ή δευτεροπαθώς προϊούσας μορφής οπότε ο πάσχων δεν επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα λειτουργικότητας.