Εντεροϊός-μυστήριο πίσω από επιδημία παιδικής παράλυσης

  • Iatropedia
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια ανακάλυψαν ότι η περίεργη επιδημία παιδικής παράλυσης που ξέσπασε στις ΗΠΑ δεν οφείλεται στον εντεροϊό D68 όπως νόμιζαν οι γιατροί και ενδεχομένως ο αληθινός «ένοχος» να είναι άλλος.

Το εξάχρονο κορίτσι που εισήχθη στο Children's Hospital του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια πέρυσι το φθινόπωρο με «πτώση» του δεξιού του ώμου και δυσκολία χρήσης του δεξιού χεριού, είχε τα ίδια συμπτώματα παιδικής παράλυσης που εμφάνισαν 100 και πλέον παιδιά με το ξέσπασμα μιας επιδημίας οξείας χαλαρής μυελίτιδας το καλοκαίρι του 2014. Αν και ο εντεροϊός D68 θεωρήθηκε από την αρχή ως ο κύριο «ύποπτος», τα σχετικά τεστ έδειξαν αντ’ αυτού τον C105, έναν εντεροϊό που είχε αναγνωρισθεί λίγα χρόνια πριν κι έκτοτε λίγα είχαν ακουστεί γι’ αυτόν.

Αυτό που έβαλε τους ειδικούς σε υποψία ότι κάτι άλλο πρέπει να συμβαίνει ήταν το γεγονός ότι ενώ πολλά από τα 118 παιδιά με παράλυση είχαν συμπτώματα παρόμοια με του κρυολογήματος –βήχα, ελαφρύ πυρετό, πονοκέφαλο– ο εντεροϊός D68 εντοπίσθηκε μόνο σε 8 από τα 41 παιδιά που έκαναν το σχετικό τεστ. Ο λόγος που ο D68 θεωρήθηκε αρχικά υπεύθυνος ήταν η σύμπτωση της εκδήλωσης της επιδημίας οξείας χαλαρής μυελίτιδας με το παράλληλο ξέσπασμα του εν λόγω εντεροϊού, επισημαίνει ο Ronald B. Turner, ένας από τους συντάκτες της σχετικής μελέτης που δημοσιεύθηκε online στην επιθεώρηση Emerging Infectious Diseases.

Παρόλα αυτά, ο εντεροϊός C105 ενδέχεται να μην είναι ούτε αυτός η αιτία της συγκεκριμένης παραλυτικής διαταραχής, λέει ο Turner, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται περαιτέρω ανάλυση από τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. «Στην πραγματικότητα είναι πιο πολύ ερώτημα παρά απάντηση» παραδέχεται. Όμως, όπως λέει χαρακτηριστικά, «στο κυνήγι των παθογόνων χρειάζεται να έχουμε ανοικτό μυαλό».