Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή: Απλήρωτοι για τις εφημερίες Οκτωβρίου – Νοεμβρίου οι νοσοκομειακοί γιατροί Αιτωλοακαρνανίας 

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Προβλήματα στην πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών παρουσιάζονται από καιρό εις καιρό σε διάφορα δημόσια νοσοκομεία απόρροια του νόμου που βάζει πλαφόν και ως εκ τούτου "δένει τα χέρια" σε Επιτρόπους που καλούνται να εγκρίνουν πληρωμές οι οποίες το υπερβαίνουν. Συνέβη προ καιρού στο παίδων "Αγλαϊα Κυριακού", συμβαίνει τώρα στο γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής.

Δείτε ποιες είναι οι αιτίες σύμφωνα με το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή:

1.       Του πανάθλιου νόμου «περί ωραρίου» που έφεραν οι υπουργοί Υγείας παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών και που τον ψήφισαν στην βουλή 9/11/2017 όλοι μαζί αγκαλίτσα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΝΔ. Ενός νόμου τόσο για τα μπάζα που οι ίδιοι οι υπουργοί Υγείας που τον έφεραν αμέσως μετά την ψήφισή του στην βουλή έσπευσαν να ανακοινώσουν την αναστολή της εφαρμογής του.

2.       Μιας απαράδεκτης υποκρίτριας Επιτρόπου ΕΣ που δεν αρνείται πως οι εφημερίες όντως εκτελέστηκαν από τους γιατρούς κατόπιν εντολής της διοίκησης, όμως αρνείται να τις πληρώσει επικαλούμενη τις διατάξεις αυτού του πανάθλιου νόμου αναφέροντας άλλα αντί άλλων για το περιεχόμενο των διατάξεων αυτών και παραμερίζοντας το γεγονός πως οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν έχουν καμία ευθύνη ούτε για τον νόμο (με τον οποίο είναι κατηγορηματικά αντίθετοι) ούτε για την αναστολή εφαρμογής του.

Εδώ υπενθυμίζεται :

1.       Ο πανάθλιος νόμος 4498/2017 «περί ωραρίου γιατρών» καμία απολύτως σχέση δεν έχει με το «48ωρο». Το πραγματικό 48ωρο είναι αυτό που περιγράφεται στο σχετικό αίτημα ΟΕΝΓΕ και Ενώσεων εδώ και πάνω από 10 χρόνια : 5θήμερο 6ωρο 30ωρο πρωινό τακτικό ωράριο και μία εφημερία την εβδομάδα με ρεπό μετά την εφημερία. Αντίθετα ο νόμος μεταξύ άλλων κουτοπόνηρων «βρώμικων κόλπων» έμπνευσης ΕΕ – τρόϊκας προβλέπει απεριόριστο αριθμό εφημεριών ετοιμότητας για τους ειδικούς που ΔΕΝ προσμετριούνται στον χρόνο εργασίας, καθημερινή σχεδόν εφημεριακή σκλαβιά για τους ειδικευόμενους που πρακτικά καθιερώνει την καθημερινή 12ωρη εργασία και δηλώσεις “opt out” ανάληψης της ευθύνης ατομικά από τους ίδιους τους γιατρούς για την ενδεχόμενη υπερκόπωσή τους.

2.       Η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις της αμέσως μετά την ψήφιση του πανάθλιου νόμου και την σχεδόν ταυτόχρονη ανακοίνωση αναστολής της εφαρμογής του (Νοέμβριος 2017) είχαν προειδοποιήσει τους υπουργούς Υγείας πως θα υπάρξουν προβλήματα στην αποπληρωμή των εφημεριών από τους Επιτρόπους του ΕΣ. Είχαν επιμείνει στην νομοθετική κατάργηση των διατάξεων και στην έναρξη (επί τέλους …) διαλόγου με την πολιτική ηγεσία για νέα κλαδική συμφωνία νοσοκομειακών γιατρών – Πολιτείας όπως απαιτεί η ΟΕΝΓΕ από το 2016. Οι υπουργοί Υγείας είχαν απαντήσει πως «κινδυνολογούμε για να κάνουμε μικροπολιτική» ( ! ) και ως σήμερα έχουν γράψει στα παλιά τους τα παπούτσια το αίτημα διαλόγου για νέα κλαδική συμφωνία :

Στις αρχές του 2018 πρωτοπαραδέχτηκαν πως ο διάλογος αυτός πρέπει να γίνει, μετά παρέπεμψαν την έναρξή του για «μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια» και από τότε ούτε φωνή, ούτε ακρόαση.

3.       Όταν άρχισαν τα σχετικά «όργανα» με Επιτρόπους («παρέδρους» ) του ΕΣ που αρνούνταν να πληρώσουν τακτικές εφημερίες επικαλούμενοι τον «νέο νόμο περί ωραρίου» (τον Φεβρουάριο του 2018) η ηγεσία της κυβερνητικής παράταξης («Μέτωπο» – ΣΥΡΙΖΑ) είχε σπεύσει να υιοθετήσει υπό την προστασία της αυτούς τους Επιτρόπους (ακριβώς τους ίδιους Επιτρόπους που ο κ. Πολάκης έλεγε πως είναι … «βαλτοί από την ΝΔ») και να εξαπολύσει ακατάσχετο υβρεολόγιο ενάντια στους νοσοκομειακούς γιατρούς που αγωνίζονταν για το αυτονόητο :

Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Κρατικό Νίκαιας.

Φυσικά οι γιατροί δεν «μάσησαν» ούτε με τις απειλές ούτε με τα υβρεολόγια των κυβερνητικών παρακρατικών προπαγανδιστικών μηχανισμών. Αποφάσισαν επισχέσεις και «επισκέφθηκαν» τα γραφεία κάποιων κ.κ. Επιτρόπων καταγγέλλοντας τόσο την κυβέρνηση όσο και τους Επιτρόπους. Αυτή η αγωνιστική στάση δικαιώθηκε άμεσα. Οι κυβερνητικοί αρμόδιοι γκρεμοτσακίστηκαν και βρήκαν λύση.

4.       Το ίδιο ακριβώς έγινε και τον Αύγουστο του 2018 με τους γιατρούς του Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» :

Άρνηση της εκεί Επιτρόπου να εγκρίνει την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τακτικών εφημεριών επικαλούμενη τον πανάθλιο (και … κλινικά νεκρό εκ γενετής  «νέο νόμο περί ωραρίου». Οι γιατροί αγνόησαν τόσο τις απειλές των κρατικών μηχανισμών όσο και τις ύβρεις των παρακρατικών, εξήγγειλαν επίσχεση και ανάγκασαν έτσι τους κυβερνητικούς μηχανισμούς να βρουν λύση (πληρωμή με έγγραφη εντολή του αναπληρωτή υπουργού χωρίς υπογραφή παρέδρου).

5.       Στις 5/10/2018 στην πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ και στην τελευταία συνάντηση με τον υπουργό Υγείας κ. Ξανθό (ο οποίος έκτοτε εδώ και πάνω από 2 μήνες έχει πάλι γράψει στα παλιά του τα παπούτσια το αίτημά μας για νέα συνάντηση) κάτω από την πίεση εκπροσώπων γιατρών από όλη την χώρα, ο υπουργός δεσμεύθηκε δημόσια πως κανένας γιατρός δεν θα υπογράφει δηλώσεις “opt out” όπως εκβιάζουν διοικήσεις και Επίτροποι σε διάφορα νοσοκομεία.

6.       Λίγες εβδομάδες αργότερα τόσο οι ίδιοι υπουργοί Υγείας όσο και οι γνωστοί προπαγανδιστικοί παρακρατικοί μηχανισμοί της ηγεσίας του «Μετώπου» πανηγύριζαν πως δήθεν μετά από απόφαση του Ι’ Τμήματος του ΕΣ το πρόβλημα «λύθηκε οριστικά» και πάλι μας χλεύαζαν γιατί … δεν πανηγυρίζαμε κι εμείς.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί στην Αιτωλοακαρνανία έχουν κάνει γενικές συνελεύσεις.

Στο νοσοκομείο Αγρινίου η συνέλευση ομόφωνα είχε αποφασίσει να μην υπογράψει κανένας πως δήθεν υπερεφημέρευσε με … «δική του ευθύνη» ( ! ) και να καταρτιστεί πρόγραμμα για τον Δεκέμβρη χωρίς καμία υπερεφημέρευση. Οι διοικούντες πιέζουν «διαδρομικά» τους γιατρούς για «υπογραφές». Συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους που κρατούν αγωνιστική στάση αξιοπρέπειας. Απλήρωτες από τον Αύγουστο είναι οι τακτικές εφημερίες και στην Άρτα.

ΑΡΚΕΤΑ λοιπόν με τα ψέματα, τις κωλοτούμπες, τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, την κρατική και παρακρατική βρώμικη προπαγάνδα. Όταν οι νοσοκομειακοί γιατροί ξενυχτούν εφημερεύοντας για 2 ως 5 ευρώ την ώρα σύμφωνα με τις εντολές των διοικήσεων, κοιμούνται στα ωραία τους κρεβατάκια τόσο οι υπουργοί και οι διοικητές και οι επίτροποι όσο και κάτι αργόμισθοι παρακρατικοί προπαγανδιστές συριζαίοι αρχιιατροπατέρες.

–          Να ΓΚΡΕΜΟΤΣΑΚΙΣΤΕΙ η κυβέρνηση να βρει λύση για να πληρωθούν ΤΩΡΑ οι νοσοκομειακοί γιατροί Αιτωλοακαρνανίας. Όπως είχε αναγκαστεί να βρει τον Φεβρουάριο για τους γιατρούς της Νίκαιας και τον Αύγουστο για τους γιατρούς του «Αγλαΐα».

–          Να ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ νομοθετικά οι πανάθλιες διατάξεις του ν. 4498/2017 περί «ωραρίου» και να προσέλθει επιτέλους η πολιτική ηγεσία στον διάλογο με την ΟΕΝΓΕ και με τις Ενώσεις για νέα κλαδική συμφωνία, έναν διάλογο που σχεδόν τρία χρόνια τώρα οι υπουργοί Υγείας τον αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι.

–          5θήμερο 6ωρο 30ωρο πρωινό τακτικό ωράριο, μία εφημερία την εβδομάδα, ρεπό μετά την εφημερία.

ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ, ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ.